A kulcsmásolás története, kulcsmásoló szakma, kihívások

A kulcsmásolást nem tanítják, nincs iskolapad, ahol elmondják, vagy megmutatják. Alapvetően akinek jó műszaki érzéke van, már előnyt élvez. Egy műszaki irányultságú iskola sokat segít, ahol tanítanak szakrajzot, meg anyagismeretet. Alapvetően a katalógusok olvasását kell elsősorban megtanulni és memorizálni, mivel több ezer féle nyerskulcsról beszélhetünk. A kétezres években még működtek olyan szakiskolák, ahol a gépi forgácsolást és a forgácsoló gépek működését tanműhelyben, szaktanár irányítása alatt lehetett megtanulni.

Mára sajnos egyre kevesebb ilyen iskola működik.

A Kulcskirály zárszaküzlet kulcsmásoló szakemberei több évtizedes kulcsmásoló tapasztalattal rendelkeznek.

A kulcsmásolás története, kialakulása a zárak elterjedésével egy időre tehető. A legelső zárakat a templomokon alkalmazták, illetve a régi várkapukon. Elsősorban a kovácsok feladata volt a zárak elkészítése és a hozzá való kulcsok gyártása is. Ahogy az iparosodás fejlődött, megjelentek az egyre kisebb méretű lakatok és zárak is. A tulajdon fizikális védelme miatt készítettek ajtókat, amiknek csak úgy lett létjogosultsága, ha azt zárni is lehetett.

Régi leletek bizonyították, hogy a zárak és reteszek több száz évre vezethetők vissza.

A Yale már az 1800-as évek végén létezett, és biztonsági lakatokat készített és hozzájuk kulcsokat is!

Kezdetben a kulcsmásolás inkább kulcskészítés volt, nem volt szükség másoló gépre, egy pár variációval elkészültek a kulcsok és a zárak. Ahogy egyre jobban terjedtek el a zárak, úgy egyre nagyobb lett az igény arra ,hogy különbözzenek a kulcsok egymástól. Ki kellett találni egy magasabb variációs számmal működő biztonsági kulcsos megoldást. A Yale ebben a világon az első volt!

Mára már több tízezer féle kulcs van forgalomban, és a világon mindenhol használnak zárakat, kulcsokat. Van, ahol a vagyon és az érték védelme a fontos, van, ahol a kulcs beléptetésként szolgál. Használnak zárakat irodaházakban, kórházakban, középületekben, illetve lakásokban és családi házakban. A kulcsok és a zárak a mindennapi életünk részévé váltak. Amikor elmegyünk otthonról, minden esetben bezárjuk az ajtót, és a család rendelkezik a megfelelő mennyiségű kulccsal is.

A gépjárművek kulcsai is hosszú fejlődésen mentek keresztül, gyakorlatilag az autók fejlődésével együtt alakultak az autókulcsok is. Kezdetben elég volt egy tekerős kurbli, majd megjelent az elektromos önindító, és ezzel együtt szükségessé vált az indítókulcs, ami az előgyújtást biztosította. Ezzel együtt megjelent az azonos zárlat is, hiszen az autók ajtajait és a gyújtáskapcsolót egy kulcs kellett, hogy működtesse.

A 90-es évek közepétől az immobiliezeres kulcsok terjedtek el, manapság pedig már mindenféle technológiával indítható egy autó.

Autókulcsok másolását és készítését vállaljuk, márkától és évjárattól függetlenül!

A kulcsmásoló gépek fejlődéséről is érdemes pár szót ejteni. A kulcsok alapvetően háromféle formában vannak jelen: fogazott kulcsok, tollas kulcsok és lapon mart (fúrt) kulcsok. Ezekhez készítenek különböző kulcsmásoló gépeket, amik nagy pontossággal és rövid idő alatt elkészítik a kulcsokat. Minden esetben fontos marad az emberi tényező, mert a megfelelő gépbeállítást és a helyes nyerskulcsot nekünk kell kiválasztani.

A kulcsmásoló gépek alapvetően másoló esztergagépek, illetve a pontfúrt kulcs készítő gép egy másoló felsőmaró gép. Minden esetben van egy tapogató oldal, ahová a mintakulcsot kell elhelyezni, és van egy forgácsoló oldal, ahova a nyerskulcsot kell tenni. A pontos beállítás után el lehet készíteni a megfelelő mennyiségű kulcsmásolatot.

A kulcskészítő gépek is folyamatosan fejlődnek, és egyre több a számítógép vezérelt kulcsmásoló gép. Ezek CNC gépek, a forgácsolás nyelvén.

A Kulcskirály a kulcsmásoló gépek legjobbját használja, amely az olasz Silca kulcsmásoló gépek. Olyan mennyiségben kell kulcsokat elkészítenünk, amire más gépgyártó nem képes megfelelő minőségben gépet készíteni.

A közel jövőben, 5-10 év távlatában, azt gondoljuk, még nagyon sok kulcsra lesz szükség. Ám van egy tendencia, ami alapján egyre jobban terjednek el a digitális zárak. Ezek azonban ma még komoly biztonságot nem képesek nyújtani, csak szállodai megoldásokat biztosítanak.