A lakáskulcsok és az autókulcsok anyaga

Sokan csak akkor bosszankodnak egy kulcsnál, ha az beletörik a zárba vagy szorul. Olyan is előfordulhat, hogy több mint tíz éven keresztül nem cserélünk zárat és a kulcs meg a zár teljesen elkopik.

Az ideális helyzet az, amikor a kulcs és a zár együtt kopnak, együtt használódnak el.

Egy sima szobaajtózár egytollas kulcsa akár évtizedekig is jól működhet, hiszen, ha az ajtó nem szorul, jól működik a zárszerkezet, a kulcs könnyedén a helyére fordítható. Ilyen kulcsokat régen vasból készítettek, így akár feszítésre is alkalmas volt, a kulcs évtizedekig működött.

Az elmúlt húsz évben az ipar megváltozott, könnyebb anyagokat kell gyártani, mert több kell belőle, a logisztika pedig súly alapján is számít. A könnyebb anyaghasználat miatt a vas nem jöhetett szóba, ezért alumínium ötvözetet kezdtek el használni. Ezek könnyűek, és a rendeltetésszerű használat során tökéletesen működnek. Tény, hogy könnyebben törnek, de annak már oka van. Pl. leejtjük a földre, vagy szorul az ajtó, stb.

A biztonsági ajtózárakhoz használt kulcsok régen és most is réz- és egyéb ötvözetből készülnek. Csak réz nem lehet, mert az túlságosan puha, görbül és nagyon elkenődik a használat során. Ezért a rezet keményíteni kell, ezt pedig ötvözettel lehet. Egy ma használatos Cisa vagy Mottura kulcsok nyersanyaga nikkelezve, vagy krómozva van. Ez azért fontos, mert egy “natúr” kulcs koszolódik, megfogja a kezünket és nyomot hagy, a felületkezelt kulcs pedig nem. Kopás szempontjából több ezer nyitási és zárási ciklusra vannak tesztelve, így körülbelül a kulcs addigra kopik el, amikor időszerű már a zárat is cserélni. A biztonsági kéttollas ajtózárakban acél lamellák vannak, így a kulcs egy kicsit hamarabb kopik meg, mint a zárszerkezet. Tapasztalat, hogy 3 vagy 5 darab kulcs használata mellett, 8-10 évente érdemes új zárat beszereltetni. Ha több kulcsot használnak, mint pl. egy iroda vagy bérlakás esetén, akkor ez az idő rövidebb.

A biztonsági zárbetétek nyerskulcs alapanyaga lehet “acél”, ami inkább vas. Vagy új ezüst (alpakka). Acél kulcsokat olcsóbb hengerzárakhoz használnak, ilyen az Elzett 751 vagy a Titan K1. Ezek a kulcsok is nagyon sokat bírnak, és meg olcsók is. Annak érdekében, hogy ne legyünk koszosak, ezeket a kulcsokat is felületkezelik, ettől olyan fém színűek.

Egy Mul-T-Lock vagy Keso kulcs már csak új ezüst alapanyagból készül, ezt használja a legtöbb zárbetétgyártó. Számos előnye van és nem túl drága, attól függetlenül, hogy ezüstöt is tartalmaz. Persze ezeket tonnaszámra vásárolják a gyártók, fémhuzal tekercsekben érkezik, és azt formázzák meg különböző cnc gépeken. Esztétika kérdése, hogy ki milyen fejű kulcsot gyárt.

Az Abus jellemzően a teljes kulcsot meghagyja egyben, fém fejjel. A Keso vagy a Mul-T-Lock műanyag, szélesebb kulcsfejet készít, amire bőven elfér a gyártó neve. Nagyobb forgalmazók reklámcélból fel is használják a kulcsfejet.

A Kulcskirály is készíttet évente több ezer darab saját fejelésű kulcsot, amire a nevünket és elérhetőségünket tesszük ki. Van, aki elolvassa, és tudja hova kell menni, ha extra kulcsra van szüksége.

Az alpakka kulcsok előnye, hogy nincs szükség felületkezelésre, nem fog, nem hagy nyomot. Könnyen forgácsolható (másolható), de nehezen kopik. Mivel a legtöbb magas minőségű zárbetét tartalmaz acél csapokat, így ezeknek az igénybevételeknek is ellent kell állnia.

A Kulcskirályban a lehető legtöbb nyerskulcs gyári, tehát ugyanazt a minőséget adjuk, amit a gyártó ad a saját termékéhez! Ezzel lehet a legjobban a zár vagy zárbetét életét meghosszabbítani.

Kulcskirály: 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 63.

06-1-312-2064 vagy 06-70-322-7328