A műanyag ajtóban lévő vasalatok típusai

Sokan keresnek meg minket, akik vásárolni szeretnének és önmaguknak végeznék el a meghibásodott vasalat-cserét a műanyag bejárati ajtókban.

Cégünk elsősorban kereskedelem/értékesítés szolgáltatást nyújt, ami azt jelenti, hogy nálunk megvásárolhatja, beszerezheti a műanyag- vagy fa ajtóba való, kilincsemeléses vagy kulcsműködtetésű vasalatokat. Aki végigolvassa a weblapunkat, az tudja ezt. Sajnos azonban a mi szakmánkban elmondható, hogy nem olvassák el, csak meglátják az adott kulcsszót, pl. Maco vasalat, és már hívják is a telefonszámot. Az, hogy mi ilyet mi pl. ajtóvasalatban nem értékesítünk, az már mellékes, hiszen nem tudják, mert nem olvasták el a tájékoztatást.

A legjobban azokat a telefonálókat szeretjük, akik beolvasnak valami számot a vasalatról, hogy nekik ilyen kell. Pl. GU 123456. Ez a legjobb, hiszen semelyik gyártó nem a cikkszámot tünteti fel a terméken, hanem egyfajta gyártási számot, ami alapján nem is azonosítható be a termék. Ez olyan, mintha egy alvázszám alapján kellene beazonosítani az autót. Ez nem így működik.

Olyan sokszor említettük már, hogy egy vasalat cseréje nagyon bonyolult is tud lenni, főleg a hozzá nem értők számára. Rengeteg gyártó, sok fajta méretű, kivitelű vasalatokat gyárt, ami sokszor a szakembernek is fejtörést okozhat. Főleg, mivel a régebbi vasalatok nem kompatibilisek a mostaniakkal. Miért is lennének? Nehogy már egyszerű legyen a dolog.

Sok olyan vasalat van, ami régen volt, ma már nincs; sok olyan, amilyet nem lehet beszerezni, mert a hazai forgalmazó nem szolgál ki senkit, így nincs utánpótlás; sok olyan, aminél csak átalakítással oldható meg a vasalat csere, és még sorolhatnánk. Vannak olyan ügyfelek, akik csak egy rugót keresnek, (úgysem fognak találni), vannak, akik csak zárközepet keresnek, vannak, akinek fogalmuk sincs mit keresnek.

A lényeg a lényeg, hogy egy ajtóél vasalatot nem könnyű beazonosítani, illetve, még ha sikerül is, nem biztos, hogy ugyanez még kapható, vagy van-e vele kompatibilis, másik márka. Érdemes szakember segítségét kérni, mert hozzáértés és szerszámozottság hiányában, nem lesz egyszerű a feladat! Rengeteg termék van, a boltban is hatalmas a kínálat, a pontos méretek hiányában pedig felesleges is keresgélni.

A műanyag ajtó vasalatának a beazonosítása

A budapesti és a pest megyei műanyag ajtókban nagyon sokféle vasalatot, szalagzárat, élzárat alkalmaztak a gyártók.

A zárak piacát ugyanúgy kell elképzelni, mint ha mondjuk, ruhát szeretnénk vásárolni. Tehát először be kell azonosítanunk, hogy milyen ruházatot akarunk megvenni. Alsóruhát, felsőruhát, kabátot, kiegészítőt? Legyen, mondjuk egy pulóver. Rendben. Ez a vasalat a zárak területén.

Mekkora méretű, milyen színű, milyen anyagból készült és milyen márkájú pulóvert akarunk venni? Ezekre a kérdésekre kell választ kapnunk a zárakkal kapcsolatban is.

Vegyük sorjában.

A zárszerkezet, vasalat beazonosítása úgy kezdődik, hogy a kétfajta változat közül kiválasztjuk, hogy milyen van az ajtóban. Kilincsemelős vagy kulcsműködtetésű? Akinek ez kínai, lefordítom: a kilincset meg kell-e emelni, vagy fel kell-e húzni ahhoz, hogy bezárjam az ajtót, vagy nem? Ha fel kell emelni, akkor kilincsemelős/kilincsfelhúzós a vasalat, ha ezt nem kell tenni, csak simán kulccsal bezárni, akkor az kulcsműködtetésű. Menjünk tovább.

Nagyon jó és sokat segít a beazonosításban, ha tudjuk a gyártó cég nevét. Honnan lehet ezt megtudni? A legtöbb esetben a zárnyelv fölött, alatt, valamerre, találhatunk egy feliratot vagy egy emblémát. Ez a gyártó logója. Van, aki beleírja az emblémába a nevet is, de van, ahol csak maga a jelzés található, látható. Ahol a gyártó neve bele van írva, az lehet, pl. GU, Maco, Roto, Vorne, Pavo, Elzett, Fuhr, KFV, stb. Ha ezt elmondják nekünk a telefonban, vagy lefényképezik nekünk, akkor tudjuk, hogy ilyen és ilyen gyártónak a kilincsemeléses szerkezetéről van szó. Ebben az esetben ez legyen pl. egy GU.

Lépjünk tovább. A vasalat előlapjából, ami az a fényes „csík”, ami végigfut a bejárati ajtó élében, két-, három, vagy négy helyen jönnek ki valamiféle hengerek, tüskék, karmok, kampók, rudak, stb. Először számoljuk meg, hogy mennyi. Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk megállapítani, hogy az ellenoldalon, tehát, ahová bezáródik a zárnyelv, megszámoljuk, hogy hány darab, ún. fogadó (zárfogadó) van kialakítva.

Legyen pl. négy darab. Rendben. Tehát van kettő a kilincstől felfelé, és kettő a kilincstől lefelé. Illetve egy darab rögtön a kilinccsel szemben, ahová a zárnak a nyelve megy be. Itt fogalmazhatunk úgy, hogy 4+1 fogadó. Ha egy valami jön ki a szerkezetből fent és egyvalami lent, plusz a zárnyelv középen, akkor fogalmazhatunk úgy, hogy 2+1 fogadó.

A zárfogadók formája is mindig más kialakítású. Van, amelyik szélesebb, van, amelyik magasabb és van, amelyik mélyebb. Ezek a fogadók a műanyag (vagy fa) tokra vannak rögzítve, kettő vagy négy csavarral.

Már előrébb is vagyunk, mert így tudjuk, hogy van egy kilincsemelős, GU, négy fogadós, plusz zárnyelv fogadós vasalatunk. Ez alapján már lehet vásárolni üzletünkben.

Vasalatok forgalmazása a Kulcskirályban!

06-1-312-2064