A Mul-T-Lock 7×7 zárbetétről őszintén

A Mul-T-Lock egyes zárbetétjei, nevezetesen a 7×7 cilinder körül, még mindig félreértések vannak, félrevezetések övezik. Ezeket szeretnénk most „leleplezni“. Ám ez a szó talán nem is annyira megfelelő, hiszen ezek nem hétpecsétes titkok, melyet féltve őriz a gyár vagy a magyarországi forgalmazó, hanem inkább tévhiteknek mondanánk őket. Amennyiben Ön is nagy rajongója, kedvelője a Mul-T-Lock 7×7 betétnek, érdemes tovább olvasnia, hátha érik olyan meglepetések, amelyeknek nem fog örülni.

Az tény és való, hogy az izraeli Mul-T-Lock vállalat (ma már az AssaAbloy tulajdona) zárbetétjei nagy tiszteletnek örvendtek és a minőséget képviselték. Egyébként egyes zárjai még ma is azt képviselik. Ám a 7×7 zárbetét már nem ezek közé tartozik. Szakmai szemmel nézve egy nagyon erős alsó-kategóriába sorolnánk ezt a zárbetétet. Miért is?

Érdemes tudni, hogy a 7×7 zárbetét gyártása nem Izraelben, hanem Kínában történik már jó ideje. Persze ez nem feltétlenül jelent rosszat, hiszen a Kínában gyártott dolgok is lehetnek kiváló minőségűek, ám általánosságban nem ez a jellemző. Persze a 7×7 szigorú minőségellenőrzésen megy át, ám a minősége már korántsem ugyanaz, mint ami akkor volt, amikor még Izraelben készült. A kínai gyártás nem titok, nem rágalmazás, rajta van a zár dobozán, méghozzá a jogszabályban előírt magyar nyelven.

Amit viszont kevesen tudnak, hogy ez a zárbetét a feliratozással ellentétben, mindössze fúrásvédelemmel rendelkezik, ami elmondható a hazánkban piacon lévő zárcilinderek 90 százalékáról. Illetve a „break-secure“ törésvédelme mindenképp pozitívum. Nagyjából ennyi is a nagy tudomány, ami valljuk be, a 7×7 betét ár-érték arányát figyelembe véve, túlárazottnak mondható.

Az igazi megtévesztés azonban, ami szó szerint átverésnek számíthat, az a kódkártya jelenléte a csomagolásban. Nos igaz, hogy anno a kulcsok szabadalmi védelem alatt álltak és szükséges volt a kártya a kulcsmásoláshoz, ám ez a védelem már réges-régen lejárt! Mit jelent ez?

Annyit, hogy nem szükséges a kártya a kulcsmásoláshoz. Ezt a kulcsot BÁRMELYIIK kulcsmásoló simán, gyorsan lemásolja a kártya nélkül. Mi az átverés? Hogy pl. a tudatlan ügyfelekkel elhitetik egyes zárszerviz cégek, hogy ez egy védett kulcs, pedig nem az. A védett kulcsos zárbetétért pedig extra pénzt lehet elkérni, hiszen extrát nyújt. Nos, a 7×7 nem nyújt semmit!  Már így is erősen túlárazott, nem kell még többet kifizetni egy zárbetétért, ami nem sok mindennel tud többet, mint a hasonló kategóriájú, Kínában készült társai. A minősége egyértelműen magasabb, de itt a felsorolás véget is ér.

Persze a kérdés jogos, hogy minek csomagolja a gyár még mindig a kártyát a zárbetét mellé. Ez egy jó kérdés, fel is lehet tenni az AssaAbloy anyacégnek.

A zárszervizesekről meg annyit, hogy ha nincsenek tisztában azzal, hogy a 7×7 kulcsainak a szabadalmi védelme már lejárt, az egy nagyon nagy szakmai baki. Ha tisztában vannak ezzel, de szándékosan tévesztik meg az ügyfeleket, az viszont emberi bukás.

Erre figyeljen minden 7×7 leendő tulajdonos, majd ezek alapján döntsenek, hogy ragaszkodnak-e a kínai Mul-T-Lockhoz, vagy hasonló áron, egy valamivel többet nyújtó, nem Ázsiában gyártott zárcilinder mellett voksolnak. Mindehhez jó gondolkodást kívánunk!