A páncélszekrények, széfek típusai

Fali széfek

A Kulcskirály a falba építhető széfek forgalmazását végzi több évtizede, szakmai segítségnyújtásunk számunkra mindig kézenfekvő volt. Több típus és méret elérhető nálunk, azonnal, raktárról!

Természetesen minden széf és kisebb páncélszekrény falba építhető. A fali széfeket viszont kötelező egy megfelelő méretű falüregbe süllyeszteni, továbbá egy megfelelő vastagságú vasalt betonnal körbevenni.

A fali széfek gyártásánál a gyártó nem, vagy csak minimálisan, erősíti meg a széf oldal illetve hátfalát. Ez általában egy vékony acéllemezből készül, amit nekünk kell „házilag” megerősítenünk betonnal. Egy másik komoly feladat a fali széf elhelyezése. Külső, tartó falba szinte kizárt, hogy hőhíd kialakulása nélkül elhelyezzünk egy fali széfet. Tehát keresnünk kell egy olyan vastag belső falat, ahova beépíthetjük a széfet, amit majd nem árt, ha használni is tudjuk a későbbiekben. Talán egyszerűbb a helyzetünk, ha még építkezés közben gondolunk (gondoltunk) a fali széf elhelyezésére és beépítésre. Egy megfelelő méretű falüreget szabadon hagyva, az építkezés befejezésénél építsük csak be a fali széfet.

A biztosító társaságok a következő beépítést írják elő: Mabisz B kategóriáig normál betonozással kell beépíteni a fali széfet, azaz legalább 10 cm vastag C 12/15 minőségű beton vegye körbe a széfet. Mabisz C kategóriánál már megerősített betonozást kell használni, azaz 30 cm vastag beton körbe, 20 cm beton a fali széf mögé, a betont 5 mm átmérőjű, 10 cm-es kiosztású vashálóval kell megerősíteni.

Falba építhető széfet nem tud vásárolni bármelyik üzletben. Raktárkészlettel is csak kevés biztonságtechnikával foglalkozó szaküzlet rendelkezik. A budapesti Kulcskirály frekventált helyen, a Nyugati tér mellett található. Hétköznap reggel 8 órától este 18 óráig tart nyitva, míg hétvégén reggel 9-től 13 óráig várjuk vásárlóinkat.

A fali páncélszekrények beépítését érdemes előre tervezni és építés vagy felújítás során a legmegfelelőbb helyet kiválasztani neki.

Kulcsos széfek

A kulcsos széfzárak a széfzárak első lépcsőjét jelentik. Felépítésüket és a mai technikát tekintve, a széfzárak között a kulcsos széfzárak a legegyszerűbbek. Ebből eredően árfekvésük is a legalacsonyabb.

A kulcsos széfzárak biztonsági szintjét tekintve az EN 1300 A, B és C besorolású minősítések a legjellemzőbbek. A besorolás alapvetően a széfzár felépítésétől, a benne elhelyezett akadályok számától függ. A legtöbb kulcsos széfzár gyárilag 2 db tollas kulccsal rendelkezik.

Természetesen a nagyobb széfek már igen komoly trezorzár-szerkezettel vannak ellátva. Egy-egy ilyen zárszerkezet súlya 2-3 kg is lehet. Ezek már vastag tüskéket tolnak ki maguk előtt, valamit fel- és lefelé is reteszelnek. A mai napig az ilyen típusú trezor- és páncélszekrény zárak a legbiztonságosabbak.

A legtöbb kulcsos széf kulcsai másolhatók, ilyen széfkulcsok másolását bízza a legprofibb kulcsmásoló üzletre, a Kulcskirályra!

Padlószéfek

A padlószéfek nyújtják a legbiztonságosabb megoldások egyikét, a kényelmi szempontok azonban kevésbé érvényesülhetnek.

A betonozás minőségét illetően a speciálisan megerősített betonozást ajánljuk. A széfet körülölelő betonréteg minimálisan 10 cm vastagságú kell, hogy legyen.

A padlószéfeket a fentieken kívül csavarokkal lehet a padlóba rögzíteni. Minél több és hosszabb a csavar, annál kevésbé valószínű, hogy el tudják mozdítani a széfet.

Bútorszéfek

A bútorszéf megnevezése egy kicsit megtévesztő. A német Möbeltresor szó nyersfordításból alakult ki a bútorszéf megnevezése. A bútorszéf kerülhet bútorba, de állhat szabadon is, pl. íróasztal alatt, egy szekrény mellett. Fontos leszögezni, hogy a bútorszéfet tilos csak bútorhoz rögzíteni. Bútorba, pl. gardróbszekrénybe, csak abban az esetben helyezhető el a széf, ha a szekrény alját átfúrva betonhoz és a szekrény hátulját kivágva vagy átfúrva, falhoz lehet rögzíteni a bútorszéfet, természetesen a megfelelő típusú és hosszúságú csavarokkal.

Kik használnak bútor jellegű széfet? - Elsődlegesen a kereskedelmi üzletek, szolgáltatók, és mindenki, aki értéket vagy pénzt szeretne biztonságosan, ellenőrizhető módon tárolni. Nem arra kell gondolni, hogy az üzletek tele vannak készpénzzel, a legnagyobb érték, amit egy kereskedelmi cég készpénzben tart az a váltó pénz, tehát gyakran aprók, érmék.

Egy ékszerüzlet, vagy zálogház speciálisabb kialakítású, már inkább páncélszekrényt, vagy páncéltermet használ értékeinek védelmére.

Szállodák, hotelek, szintén kisebb értékek biztosítására alkalmas trezorokat vásárolnak, amelyekbe a szállóvendég a nála lévő értékesebb dolgokat tudja tárolni. A bútorszéfek lehetnek kulcsos működésűek, de elektronikus kombinációval is nyílhatnak.

A biztosító társaságok 500 kg lefeszítő erőnek ellenálló (széf súlya is beleértendő) rögzítést írnak elő. Megfelelő rögzítés esetén a bútorszéfre biztosítás köthető. A biztosítási értékhatár riasztórendszer kiegészítésével duplázódik. Bútorszéfekből forgalmazunk szimplafalú és duplafalú típusokat. A duplafalú bútorszéfek jóval hosszabb ideig állnak ellen vágásnak és fúrásnak, illetve a falak között hőszigetelés található, ezért enyhén tűzállóak is. A komolyabb bútorszéfek rendelkeznek fúrásvédelemmel. Ez azt jelenti, hogy az ajtólap és a zárszerkezet között egy speciálisan edzett acéllap található. Ez hagyományos fúrószárral nem, vagy csak nagyon nehezen és lassan fúrható. Bútorszéfek zárszerkezet lehet kulcsos zár, mechanikus tárcsás számzár, illetve elektronikus számzár vagy akár ezek kombinációja.

Bútor trezorok nagy választékban elérhetőek a Skála Metro melletti Kulcskirályban. Egy családi házas környezetben, mint pl. Zugló, igény lehet a bútorszéfekre, a gyakori betöréseknél előforduló kockázat csökkentése végett.

Páncélszekrények

A széfeknél komolyabb védelemmel rendelkeznek a páncélszekrények. Otthoni páncélszekrénynek hívjuk a kis tömegű, kisméretű, 90 fokos (belső zsanéros) ajtónyitással rendelkező páncélszekrényeket. Természetesen ezek is használhatóak irodában vagy üzletben, de a korlátozott ajtónyitás megnehezíti a mindennapi ki- és bepakolást. Irodákba inkább külső, csapágyazott zsanéros páncélszekrény típusokat javaslunk.

Az otthoni páncélszekrénynél fontos az esztétikus megjelenés (több típus elegáns fényezéssel készül) és a maximális védelem a lehető legcsekélyebb súly mellett. A komolyabb páncélszekrények dupla- vagy tripla acélfallal rendelkeznek, melyek közé a gyártó speciális anyagokat helyez (pl. kerámiagolyó) ami megnehezíti a páncélszekrény vágását. A legkomolyabb otthoni páncélszekrény típusoknál megjelenik a passzív zár. Ezt a legegyszerűbb úgy lehet elképzelni, hogy a páncélszekrény ajtajának a belsejében (az ajtólap és a zárszerkezet között) egy huzalrendszer található. Ha ez a huzal bárhol elszakad (pl. átfúrják vagy átvágják az ajtólapot) egy rugós mechanika blokkolja, és egyben lereteszeli a kilincsművet. Innentől kezdve a páncélszekrény se kulccsal, se helyes kóddal nem nyitható. Csak a páncélszekrény teljes roncsolásával lehet újra kinyitni az ajtót.

Páncélszekrényét Budapesten a Zár-Pláza Kft. Kulcskirály szaküzletében kényelmes körülmények között megvásárolhatja. Egyes páncélszekrények azonnal elérhetők, bizonyos méret és súly felett viszont már csak a rendelésre van lehetőség. Egy közel fél tonnás páncélszekrény mozgatása nem könnyű és nem olcsó, így pontosan tudni kell, hogy milyen szekrényt és hová szeretnének vásárolni.

Pénzbedobók, pénzkazetták

Pénzbedobós széfeket elsősorban a nagy készpénzforgalmat lebonyolító helyeken használnak, a rablások megelőzésének céljából. Előnye a szokásos széfekkel szemben, hogy a pénz biztonságos elhelyezéséhez nem szükséges kinyitni a trezor ajtaját. A kötegelt készpénzt egy bedobó nyíláson keresztül lehet bejuttatni a pénzbedobós széf belsejébe. Az egyszerűbb típusok bedobónyílással rendelkeznek, a komolyabb trezorok pedig a széf tetején elhelyezett bedobó fiókkal. Lehetőség van a fiók zárására is, ha nincs használatban. Fontos, hogy a pénzbedobós széfet rögzítsük a padlóhoz, így támadás esetén nem tudják azt elvinni.

A pénzkazetta érme és papírpénz tárolására alkalmas, többnyire kulccsal zárható doboz. Általában 4-5 féle méretben kapható, 12x12 cm mérettől, egészen az A/4 -es méretig bezárólag. Lehet belső műanyag aprópénztárolóval is kapni, ami kivehető belőle. Zárása egy egyszerű lemezszekrény zárral történik, többnyire nem túl bonyolult kulccsal. Van számkombinációs kivitel is, ezekből kevesebb a méretválaszték.

A pénzkazetták különböző színekben kaphatóak, pl. kék, piros, zöld, fehér, fekete.  Áruk 2000 forinttól akár 20.000 forintig terjedhet.

Számkombinációs széfek

Az elektronikus kombinációs széfzárak, azaz a számkombinációs széfek, a kulcsos és a mechanikus kombinációs széfzárak után következnek. Mind felépítésüket, mind árfekvésüket tekintve a széfzárak között a lehető legösszetettebbek és legdrágábbak. Aránylag magas árfekvésük azonban számos olyan, a mechanikus megoldásokkal nem megvalósítható funkciót fed, amik gyorsabbá, kényelmesebbé és kifinomultabbá teszik a használatot.

Az elektronikus kombinációs széfzárak biztonsági szintjét tekintve az EN 1300 A, B és C besorolású minősítések a legjellemzőbbek. A besorolás alapvetően a széfzár felépítésétől, a benne elhelyezett akadályok számától, illetve a széfzár elektronika funkcionalitásától és működésétől függ.

Az elektronikus kombinációs széfzárak nemcsak mechanikus társaiktól, de egymástól is jelentősen különbözhetnek. A legfontosabb különbségek - a biztonsági szinten felül - a felhasználók számában, a jogosultságokban, a működési módokban és az ellenőrizhetőségben mutatkoznak meg. Az elektronikus kombinációs széfzáraknál a gyárban beállított kombináció mindig változtatható, használatbavétel előtt ezt mindig el is kell végezni.

Bizonyos számkombinációs széfekhez tartozék a vésznyitó kulcs. Sok esetben azért keresnek meg a széf tulajdonosok, hogy a hozzá tartozó kulcsokat belezárták, és nem tudják kinyitni. Ezeket a kulcsokat nem szabad a széfbe zárni.

Időzáras számkombinációs széfeket olyan üzletek választanak, ahol lényeges, hogy nem azonnal nyílik ki a trezor, hanem a beállított késleltetés után.