A páncélszekrényekről

(Az értékszéfek kategóriában a legerősebb.)

A komolyabb páncélszekrények dupla acélfallal rendelkeznek, melyek közé speciális anyagokat helyeznek, pl. kerámiaanyagot, betont, golyóálló üveget. Ezek jelentősen megnehezítik a páncélszekrény vágását, nyitását, fúrását. A régi időkben rossz esztergakéseket, reszelőket dobáltak bele a zár előtt is elhelyezkedő betonba, hogy megnehezítsék a zárnyitás műveletét.

A páncélszekrények esetében már passzív zárat alkalmaznak, aminek a lényege, hogy a páncélszekrény ajtajának a belsejébe egy huzalrendszert építenek be. Ha átfúrják vagy átvágják az ajtólapot, a rendszer leblokkol és sem kulccsal, sem kóddal nem nyitható többet. Ez esetben csak az ajtó szétroncsolásával lehet hozzájutni a páncélszekrény tartalmához.

Páncélszekrény vásárlása esetén az alábbi szempontokat érdemes szem előtt tartani:

  • Saját szükségletünk alapján válasszuk ki a megfelelő páncélszekrényt
  • Vegyük figyelembe a páncélszekrény méretét
  • Fontos a zárszerkezet fajtája (mechanikus esetleg számkombinációs)
  • Kiváló biztonsággal, illetve feltörés elleni védelemmel kell, hogy rendelkezzen
  • Fontos, hogy 1000 kg alatti széfet megfelelő rögzítésekkel lássunk el
  • A különféle értéktárgyaink, készpénzünk, a fontosabb dokumentumok biztonságosan tárolhatók legyenek bennük.

A kulcsok használatával való visszaélést, valamint a kényszerhelyzeteket, pl. a késleltetett nyitást, a páncélszekrény zárszerkezeténél szintén ajánlott mérlegelni.

Azokat a páncélszekrény típusokat, melyek nem érik el az 500 kg-ot, a teljes biztonság érdekében rögzíteni kell. Azért fontos a rögzítés, mert a kisebb súlyú széfeket könnyen elvihetik. A falra szerelhető típusokat pedig érdemes beépíteni a falba. A páncélszekrényünket semmiképpen ne helyezzük kéménykivezető közelébe!

A rögzítést minden esetben bízza szakemberre! Ha mégis ragaszkodunk ahhoz, hogy magunk rögzítsük, cselekedjünk mindig az előírásoknak megfelelően! Puha betonba vagy gipszkarton falba ne rögzítsük őket, mert ezek könnyen kiszakíthatók! Válasszuk inkább a kemény betonpadlót! Fontos továbbá, hogy csak a hivatalosan ezt a célt szolgáló rögzítő elemeket használjuk!

Nagyon fontos a tűzállóság!

Amennyiben tűz keletkezne, a megfelelő szigetelés megakadályozza a füst és a lángok bejutását a páncélszekrénybe. Ezáltal meg tudjuk védeni a szekrény belsejében levő értékeinket.

A páncélszekrényhez javasolt zártípusok: Mérettől függően egy vagy két darab tollaskulcsos biztonsági zár, mechanikus vagy elektronikus számkombinációs zár.

Egy 65 mm vastagságú szekrénytest már hatékony védelmet nyújt. Mint már említettük, a páncélszekrény külső és belső acéllemezből áll, a két lemez közötti rész nagy sűrűségű anyaggal van kitöltve.

Széfek

Az állószéf, avagy a bútorszéf

A széf lehet önmagában álló, de rögzíthető felülethez is.

Fekvőszéf  –  ilyen például a társasházi postaláda

Faliszéf – falba építhető, kulcsos vagy elektromos zárral ellátott értékőrző

Számkombinációs széf – elektronikus, motoros számkombinációs zárral rendelkező széf

Kulcsos széf – tollkulcsos széfzárral rendelkezik, a nyitásához a hozzáillő kulcs szükséges

A széfek esetében az ajtó 10 mm vastag acéllemezből készül, maximális védelemmel látja el a zárat és környékét. A széfek ajtajai szilárdan vannak rögzítve a szekrényhez.

Széf típusok:

  • Bécsi
  • Juvel
  • Viro
  • Botond

Mindegyik típus többféle méretben kapható. A legkisebb fali széfektől kezdve, egészen a páncélszekrényekig, méreteik széles skálán mozognak.

A páncélszekrények szállítását kizárólag szakemberekkel végeztesse!

A jelentős súly megterhelő, a biztonságos szállításához megfelelő eszközök (szükségesek.  Például emelő, csörlő, fúró, véső, kalapács, stb. Egy-egy páncélszekrény súlya akár 4-5 tonna is lehet!

Nagyon fontos, hogy a páncélszekrények sérülésmentesen kerüljenek a rendeltetési helyükre!