Ablak- és ajtóvasalatok kiegészítői

Ez egy olyan termékkör, amire semmilyen forgalmazó nincs felkészülve és nem is lehet. Az elmúlt 20 évben többezer féle különböző profilokkal gyártottak és gyártanak a mai napig nyílászárókat. Rögtön négy különböző csoportra lehet osztani az ablakokat, méghozzá: fa, műanyag, alumínium és acél.

A lakosság körében a leginkább a fa- és a műanyag nyílászárók vannak elterjedve, ezeknek is rengeteg különböző típusa van. Az ablakgyártó megnevezése az ablakzár vagy alkatrész cseréhez nem elegendő. Ahhoz, hogy tudjuk, mit kell vásárolnunk, tisztában kell lennünk több paraméterrel is. Ha nem tudjuk pontosan milyen zár van az ablakban vagy az ajtóban, kérjük szakember segítségét!

A Kulcskirály csak abban az esetben tud segíteni, ha kiszerelt állapotban a hibás alkatrészt elhozzák üzletünkbe, és ott a kollégák azonosítják. Ha tudunk, rögtön adunk egy újat, ha nem, akkor utánajárunk, hogy mennyi idő, míg megérkezik az alkatrész és milyen áron.

G-U típusú ajtózár a legszélesebb választékban vásárolható üzletünkben. Kilincsemeléses és kulcsműködésű egyaránt. Sok más zár helyére is beszerelhető. Egy Pavo vagy Vorne csere esetében mindig ezt ajánljuk, mivel azokat a hulladék török vasalatokat nem áll módunkban értékesíteni. A legnagyobb gondot egy kis csavarozás okozhatja, a zárfogadó elemeket oda kell helyezni, ahol az új zárnak a záródási pontjai lesznek. Ez körülbelül öt perc plusz munka.

Gyakran fordul az is elő, hogy a zárnyelv fogadója kitörik, és ezáltal nem marad csukva az ajtó, csak ha kulcsra zárják. Ebben az esetben azt kell megnézni, hogy a zárfogadó lemez közepe cserélhető-e, mert ha igen, akkor abba van új alkatrészünk, amit könnyedén ki lehet cserélni.

Ablak- és erkélyajtó zárak cseréjére sok esetben azért kerül sor, mert nincs semmilyen karbantartás az évek vagy évtizedek alatt. Egy kis WD-40 már csodákra képes. Semmi mást nem kell csinálni, mint tartani otthon egy kis flakonnal és évente egyszer a mozgó részeknél olajozni a vasalatot.

Majdnem minden ablak- és ajtógyártó a G-U emelő-toló vasalatot használja a nagy mozgatható szárnyakhoz. Ennek számos oka van, pl. megbízható szerkezet, minőségi anyagok és pontos illesztés. Ennek a zárnak az a lényege, hogy van egy hosszú kilincs, ami egy erőkarként szolgál és amikor azt elfordítjuk 180 fokkal, akkor az ajtó el emelkedik a küszöbről, majd teljes egészében eltolható az egyik irányba. Ezt lehet alkalmazni fához, műanyaghoz, alumíniumhoz, stb.

Az elmúlt egy-két évben kezdtek minket megkeresni, hogy a szerkezet megkopott, cserére szorul. Aki most vásárol ilyet megnyugodhat, mert közel húsz éve működő emelő-toló kocsik és rúdzárak cseréje ügyében fordulnak hozzánk. Igaz, hogy komolyabban szét kell szerelni mindent, és a mozgó szárnyat minden esetben le kell emelni, de a mai napig van cserealkatrész a művelethez.

Toló-bukó működésű nyílászárók esetében a legtöbbször azzal keresnek meg minket, hogy a kilincs talpán lévő mechanika meghibásodik, tönkremegy. Ebből is van egy külön fajta, amit több esetben keresnek, alumínium ajtó és Maco rúdzárral van szerelve. Ezek nem bukó-nyíló ablakok, hanem toló-bukó szerkezetek.

A toló-bukó szerkezet úgy működik, hogy amikor a kilincs lefele áll, akkor zárva van, amikor elfordítom vízszintes állásba, akkor tudom magam felé meghúzni az ajtót, és oldal irányba eltolni, amikor függőlegesen felfelé áll a kilincs, az ajtó bent van a helyén, akkor tudom buktatni, hogy a szellőztetés biztosítva legyen.

Ehhez tudunk minden esetben kilincset is biztosítani.

Minden bukó-nyíló ablakhoz tudunk széles kilincsválasztékot ajánlani! Földszinti területre, vagy ahol kisgyerek van, oda érdemes zárható ablakkilincseket felszerelni.

Amennyiben valamilyen vasaltra van szüksége, és már kiszerelte azt, küldje el a fényképet a zarplaza@zarplaza.hu e-mail-címre vagy jöjjön be az üzletünkbe!

KULCSKIRÁY – Budapest VI. Bajcsy-Zsilinszky út 63.