Ablak kilincsek – Kulcskirály

Fából, acélból és műanyagból készült ablakok zárását biztosító kilincseket a budapesti Kulcskirály zárszaküzletben lehet a legnagyobb választékban vásárolni.

A kilincs funkciója a vasalat mozgatása, ezáltal nyitható vagy zárható a nyílászáró.

Háromféle ablakvasalathoz vásárolhatnak kilincseket.

  1. Bukó – nyíló ablak és ajtó vasalat
    Itt normál méretű kilincsekben lehet gondolkodni, formára teljesen megfelelnek a beltéri ajtó kilincsekhez. Könnyű választani extrább fazont vagy színt is, nem kell feltétlenül ahhoz ragaszkodni, amit a nyílászárókat gyártó cég kínál. Erkélyajtók esetében, ha külső kilincset is kérünk, fontos, hogy annak lapított formának kell lennie, hogy a redőny is kényelmesen elférjen.
  2. Toló – bukó ablakok esetében a kilincs mérete a nyílászáró súlyától függ. Itt szokás már nagyobb kilincskart is használni, így kényelmesebb mozgatás válik elérhetővé. Az ablakkilincs rögzítése szabványos furatokon keresztül történik, a legtöbb esetben csak belül van kilincs. Toló-bukó szerkezeteknél alu- és műanyag nyílászárók esetében már olyan kilincset is szerelnek, ami egy komplett szerkezetet is magába foglal. Nagy téglalap talpon van a szerkezet. Ebből van jobbos és balos nyitási irány is. A Kulcskirály több ablaktípushoz is tart tolóablakkilincsszerkezetet. Ezeket a legtöbb esetben erkélyajtóknál alkalmazzák. A hibás működést leginkább a kilincs valamely részének a törése okozza. Ablakkilincs-csere esetében meg kell vizsgálni, hogy miért következett be a hibás működés és a hibát el kell hárítani.
  3. Emelő – toló ablakszerkezetek kilincsei külsőleg speciális méretűek, de nem ördöngösség ez sem. Abban különbözik a normál ablakkilincstől, hogy hosszabb, és a kis, kiálló csap, ami a rúdzárba megy, 10 mm vastag. Ennek a kilincsnek a funkciója, hogy a hosszított erőkar által emelje meg az ablakot, és oldal irányba el lehessen tolni azt. A Kulcskirály folyamatosan tart emelő-toló kilincseket G-U vasalatokhoz. A legtöbb ablakgyártó a G-U termékek emelő-toló ablakvasalatait szereli be, mert az az egyik legjobb. Itt egy mozgatható szárnysúly a több száz kilogrammot is elérheti.

A végfelhasználót nem érdekli, milyen vasalattal van szerelve az ablak, csak hogy ha a kilincset elfordítja, az működjön. A probléma, hogy nem végeznek semmilyen karbantartást, pedig évente egyszer-kétszer egy kis kenőolaj, WD-40 nagyban meghosszabbítja az ablakok élettartamát. A hibás működést is először azon veszik észre, hogy a kilincs elfordítás közben szorul vagy nem fordítható el. Ez már valamilyen hibának a kezdete vagy a beállta. A kilincs a legritkább esetben tud tönkremenni, mert csupán egy aluöntvényből áll, ami színezve van, és egy 8, 9 vagy 10 mm-es csapból. Nincs olyan eleme, ami tönkre tudna menni.

Az ablakkilincsek a műanyag és alu ablakokhoz szabvány méretű furatokon, 5 mm-es csavarokkal rögzül.

Az ablakkilincs működése: háromféle pozícióban működtethető a műanyag ablakkilincs. Az első, amikor függőlegesen lefele áll, ilyenkor az ablak zárva van. Ha ezt 90 fokkal elforgatom, akkor nyíló pozícióba kerül. Vannak olyan kilincsek, melyek segítik 90 fokonként a kilincset pozícióban tartani, így nem fogjuk véletlenül sem túlfordítani a kilincset. Ha tovább fordítjuk még 90 fokkal, függőleges irányba, hogy a kilincs szára felfelé áll, akkor lehet az ablakot vagy erkélyajtót buktatni. Fontos, hogy innen nem fordítható tovább a kilincs, csak visszafele, a nyíló majd a záró pozícióba.

Földszintre biztonsági szempontból érdemes zárható vagy gyerek-záras ablakkilincset választani.

A Nyugati tér mellett található Kulcskirály zárszaküzletben széles kilincsválasztékot talál, műanyag-, fa- és alumínium nyílászárókra!

A Kulcskirály üzlet nem Budán van, csupán egyetlen üzletünk van Pesten, a Nyugati tér közelében! Másik üzletünk nincs!

KULCSKIRÁLY – Budapest VI., Bajcsy-Zsilinszky út 63.