Ablak kiválasztása - milyen legyen az új nyílászáró?

Egy felújítás vagy építkezés során az ember mindenképp elérkezik arra a pontra, amikor az ablakokat és az ajtókat ki kell cserélni, vagy fel kell újítani. A régi építkezéseknél még minden esetben fába rakták az üveget az ablakba, és a hozzá tartozó ablakzárak is fa szerkezetre voltak tervezve. Ezek az ablakok lehettek dupla szárnyú, „geréb” tokos ablakok, vagy lehettek erkély ajtók is. Nyitásukat, zárásukat csak a belső oldalról lehetett megoldani, így a hőveszteség igen nagynak volt mondható.

Az idő múlásával és a gyártási technológia fejlődésének köszönhetően, mára már többféle anyagból és különböző hőveszteség értékkel bíró nyílászárók közül lehet választani. Az üveg rétegrendje ma már két- vagy háromrétegű, és a nyílászárók vastag profilokból állnak. A különböző módon kialakított, speciális gumitömítések pedig a maradék hőenergiát is bent tartják a lakásban.

A passzív ház nyílászárói például egyáltalán nem engednek ki semmilyen hőt, teljesen légmentesen záródnak. Ezért fontos és költséges beruházás a passzív háznál a kötelező légcserélő rendszer, hiszen a passzív ház akkor hatékony, ha minden ajtó és ablak zárva van.

Többfajta anyagból lehet ajtót vagy ablakot választani. Ezeket vegyük röviden végig.

Aki a természetességet kedveli, kicsit komolyabban a zsebébe kell nyúlnia, mert itt csak a fa alapanyagú nyílászárók jöhetnek szóba. Ez azt jelenti, hogy különböző profil-vastagságú fa ablakot gyártanak, többnyire 76 és 102 mm között. Ebbe már minden esetben háromrétegű üveg kerül beépítésre.

Az igényesebb gyártók G-U vasalattal szerelik, és abból is a rejtett vasalatot szokták alkalmazni. A G-U-val szerelt nyílászárók kiemelkedően jónak számítanak. Ha megnézzük, hogy a legnagyobb ablakok esetében, ahol csak emelő-toló ajtó jöhet szóba, és több mint 400 kg egy ajtószárny, minden esetben G-U vasalatot használnak. Fa- és alu-fa ablakgyártók például a Merantin vagy a Hofstadter cégek.

Olcsóbb, de rendkívül népszerű nálunk a Roto vasalattal szerelt fa ablakok, de olykor előfordul MACO vasalattal is az ablak.

Bukó-nyíló szárnyak esetében érdemes utána járni, hogy mekkora szárny-sújt bír el az adott vasalat, nehogy olyat kérjünk, ami már technikai akadályba ütközik.

Természetesség és modern külső, ez nem lehetelten. Ilyen megoldás az ALU-FA. Belül a fa természetességét élvezzük, kívül az alumínium modern hatásában gyönyörködhetünk. Így lehet otthonunk a legtöbb mai stílusnak megfelelő. A nyílászárók külső és belső színei lehetnek eltérőek, de erről egy normális gyártó teljes felvilágosítást ad.

Magyarországon nagyon elterjedt ablak típus a „műanyag” nyílászáró. Ezt azért tesszük idézőjelbe, mert nem műanyagból van az ablak, hanem alumínium az alap. Ezek is aluk, csak hogy egyszerűbb legyen felület kezelni, külön bevonatot kap az alumínium. Sok esetben egyszerű fehér színben lehet találni, ilyen műanyag ablakgyártó például a Sudár ablakgyár. Mivel a fehér PVC bevonata miatt mindenki műanyag ablaknak hívja, mi sem teszünk kivételt. Magyarországon a legtöbb ilyen gyártó ROTO vasalatot használ, ár / érték aránya elég jónak mondható. Persze, ahol már egyedi igények vagy a normál mérettől eltérő méretekre van szükség, ott sok esetben a G-U-t használják, mert ők rá vannak állva az egyedi, bonyolultabb kérések megoldására is.

Ha egy régi műanyag ablakban valami tönkrement, mindig először a vasalat gyártóját kell beazonosítani és nem az ablak gyártót!

Alu portál üvegek, nyílászárók

Lakossági igény ebből jóval kevesebb, itt elsősorban az esztétika, és az ipari jelleg, ami mérvadó. Családi házak vagy régi ablakok gyártása ritka esetben történik ilyen profilból, ez inkább az ipari létesítmények vagy irodaházak, üzemek, csarnokok, építése során keresettek.

Ilyen alu profil gyártó a SCHÜCO – ha már találkoztak ezzel a névvel valamilyen záron, akkor jó helyen járnak. Érdemes tudni, hogy a SCHÜCO nem gyárt zárat, sem kilincset, sem semmilyen olyan dolgot, ami az ajtóba be van építve. Több beszállítónál egyedi termékeket terveztetnek, és ellátják a saját logójukkal (ami egy korona), és még a SCHÜKO felirat is olvasható. Minden esetben ezeket mi is tudjuk pótolni, vagy rendelni. A SCHÜKO csak az alu profilt gyártja, ezért is a nevük ALUKÖNIGSTAHL.

Vasalatok forgalmazása a Kulcskirályban!

06-1-312-2064

kulcsmásolás, kulcsmásolás Budapest, kulcsmásolás VI. kerület
kulcsmásolás, kulcsmásolás Budapest, kulcsmásolás VI. kerület