Ahova soha nem szabad pótkulcsot rejteni

Amikor nem találjuk a kulcsunkat, akkor sokkal könnyebben megoldhatjuk a bejutást, ha a tartalék kulcs valahol elrejtve lapul, így nem kell megvárnunk valakit a családból, hogy beengedjen minket.

A pótkulcs tehát egy jó ötlet, az elrejtése azonban már komoly fejtörést tud okozni. Elsőre persze nem tűnhet akkora dolognak, hiszen betesszük a kuka vagy a lábtörlő alá, vagy egy meglazult térkő lesz az ideális megoldás, esetleg a díszkövek vagy a postaláda. Igen ám, de ezek a megoldások annyira kézenfekvőek, hogy itt nem csak mi fogjuk megtalálni a pótkulcsot, hanem mások is.

Ha fifikásabbnak gondoljunk magunkat, és a virágcserép földjében gondolkodunk, akkor sem biztos, hogy jobban járunk, ugyanis egyrészt könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy a földben pontosan hol is van a kulcs, másrészt a korrózió dolgozni fog, így amire szükség lesz a kulcsra már nem kulcs lesz, hanem egy azonosíthatatlan fémdarab, ami már egyáltalán nem lesz alkalmas arra, hogy kinyissunk vele egy zárat. A mágneses kulcsrejtő doboz is egyre gyakoribb, de ezzel is ugyanaz a baj, mint a meglazult térkővel, vagyis könnyen hozzáférhető. Mi hát a megoldás?

Akkor hova kerüljön a pótkulcsunk?

A pótkulcs elrejtése esetében sajnos az a helyzet, hogy kompromisszumot kell kötnünk. Vagy olyan helyre tesszük, amit pikk-pakk megtalálunk, és gond esetén a kezünk ügyében lesz, de nem lesz tökéletesen biztonságban, vagy egy kicsit nehézkesebben lesz hozzáférhető, ám biztosak lehetünk benne, hogy nem találja meg olyan, akinek nem kellene. A legjobb helye a pótkulcsnak ugyanis egy olyan szomszédnál vagy rokonnál van, akiben megbízunk, és baj esetén át tudunk hozzá ugrani. Nála nem kell féltenünk a kulcsot, viszont nem biztos, hogy mindig otthon tartózkodik.

A kocsi kesztyűtartója is jó megoldás lehet, hiszen az autó könnyen hozzáférhető lesz, mivel azzal közlekedünk, és ahhoz, hogy bárki hozzáférjen, a kocsit kell feltörnie. Persze ez is megtörténhet, de valószínű, hogy nem azért fogja valaki feltörni az autónkat, mert a lakáskulcsunkra pályázik, hanem a kocsinkra.