Amikor a kulcs miatt szorul vagy akad a zár

A zárak akadása nem újkeletű probléma, amióta vannak zárak, ez előfordulhat. Régebben gyakrabban, mint mostanában, de a mai modern zárak is hajlamosak kiszáradni, megsérülni, ami miatt akadni, szorulni fognak. Ugyanakkor nem minden esetben a zár tehet róla, hogy akadást tapasztalunk, amikor megpróbáljuk elfordítani a kulcsot a zárban. Az is megeshet, hogy a kulcs a ludas, nem pedig a zár. Ennek az az oka, hogy a kulcsok jellemezően puhább anyagból készülnek, mint a zárak, így könnyebben is sérülhetnek.

Persze sokan erre csak legyintenek, hogy de hát mitől is sérülne meg egy kulcs, csak akkor használjuk, amikor nyitjuk-csukjuk az ajtót. Igen, ez így van, ugyanakkor érdemes abba is belegondolni, hogy hol is tartjuk ezeket a kulcsokat, amikor úton vagyunk. Hát hol máshol, mint a zsebünkben, táskánkban, ahol könnyen nekiütközhet a telefonunknak, sminknek, tárcának, zsebben az aprópénzeknek stb. vagyis meg van rá az esély, hogy megsérül. Az is lehet persze, hogy nem sérül, csak enyhén deformálódik, meghajlik, ami szintén okozhat gondot a használatában. Érdemes kitenni a sík asztallapra a kulcsokat, és amelyik nem simul rá teljesen, azt azonnal lemásoltatni.

Mi történik, ha nem vesszük észre időben, hogy gond van a kulccsal.

Ha nem tesszük ezt meg, akkor viszont a deformált kulcs bizony a zárba fog szorulni. Amikor használjuk a kulcsokat, mindig érdemes egy pillantást vetni rájuk, hogy épségben vannak-e, mert ha nem, akkor nem célszerű őket használni. Egy sérült kulcs ugyanis könnyen beleszorul a zárba, rosszabb esetben el is törhet, egy zárcsere, vagy akár egy zárbetétcsere is drágább, mint egy új kulcs másolása.

Ha a kulcs a zárba törött, esetleg beleszorult, akkor már nincs mit tenni. Úgy járunk a legjobban, ha gyorsan hívjuk a szerelőt, aki vagy kiveszi a kulcsot, és ellenőrzi, hogy nem sérült meg a zár is. Amennyiben nem, akkor csak egy kulcsmásolásra lesz szükség. Amennyiben a zár vagy a zárbetét sérült, cserére lesz szükség, hiszen egy sérült zárba vagy zárbetétbe újra bele fog szorulni a kulcs.