Amikor új kulcs kell, avagy mikor kell zárbetétet cserélnünk?

Vannak esetek, amikor se a kulcs, se a zár nem sérül, mégis új kulcsra van szükségünk. Most tekintsünk el attól az esettől, hogy beletörjük az egyetlen kulcsunkat a zárba, mert az egy másik eset, ott sok tényezőtől függ, hogy menthető-e a zár vagy sem.

Egyes esetekben viszont, hiába nincs a zárnak baja, a kulcs is működik, mégis igény van rá, hogy új kulcs legyen, és a régi ne nyissa az ajtókat. De melyek ezek az esteke, melyek új kulcsot, vagyis új zűrbetétet igényelnek?

Kulcsvesztés: amikor elveszítjük a kulcsot, nagyon ritka az az eset, amikor 100%-ig biztosak lehetünk benne, hogy véletlen volt vagy nagyon is szándékos, hogy a kulcsunknak lába kelt. Emiatt pedig nem tudhatjuk azt sem, hogy akinél a kulcsunk van, be akar-e hozzánk jönni vagy sem. A kulcsvesztés szinte az első helyen szerepel a zárcsere/zárbetétcsere indokainak listáján.

Költözés: amikor új lakásba költözünk, főleg, h a lakás nem új építésű, akkor a zárbetétcsere igen is indokolt. Bár az adás-vételi szerződésben az eladó kijelenti, hogy átad minden kulcsot, illetve az átadás-átvételi papíron is szerepel a kulcsok száma, mégsem lehetünk benne biztosak, hogy valóban nem maradt senkinél kulcs. Ez nem feltétlen a tulaj, maradhat rokonnál is kulcs, az pedig sosem vezet jóra, ha a régi lakó visszatér, és a saját kulcsával bejön, még akkor sem, ha a nálunk maradt holmiját akarja elvinni. Ugyanez a helyzet, ha albérletről van szó, a régi lakó távozását követően érdemes legalább a zárbetétet kicserélni.

Válás vagy szakítás: a közös háztartás egy család vagy akár élettársi kapcsolat esetén is teljesen normális, ahogy az is, hogy mindenkinek van saját kulcsa a közös lakáshoz. Ám amikor válunk, akkor valaki marad, valaki viszont távozik, ahogyan a szakítás esetében is. Ilyenkor persze már nem annyira jó, ha volt párunk is akkor jön be az otthonunkba, akkor csak akar. Érdemes zárbetétet cserélni ilyenkor, új kulcsot beszerezni, így nem kell attól tartanunk, hogy a tudtunkon kívül jön be, visz el valamit, vagy csak úgy váratlanul felbukkan.