Az utángyártott elektronikus autókulcsok jelentette veszélyek

Amikor valaki pótolni szeretné az ellopott vagy elveszett autókulcsát, akkor annak az ára is fontos tényező lehet. Azonban egy olcsóbb kulcs esetében nagyobb az esély a veszélyre is. Ha az interneten keresztül kezdünk bele az utángyártott kulcsok keresésébe, akkor könnyen lehet, hogy olyan terméket kapunk végül, amellyel nagyobb veszélybe sodorhatjuk magunkat, vagy amelyet nem is fogunk tudni használni.

Az utángyártott elektronikus autókulcsok fajtái

Több fajta elektronikus autókulcs is létezik, amelyek mindegyike hasonló veszélyeket rejteget. Mindenesetre fontos tudnunk, hogy pontosan milyen típusú autókulcsot is keresünk.
Először is ott van a transzponder kulcs, amely egy olyan fizikai kulcs, amelynek chip van a belsejében. Működhetnek távirányító kulcsként is, azonban nem egyeznek meg a kulcs-nélküli indítóval. Amennyiben utángyártott transzponder chipes kulcsot veszünk, akkor mindenképpen szükségünk lesz arra is, hogy az autónkhoz programozzák az új kulcsot. Továbbá a vásárlás során figyeljünk arra, hogy a kulcslap sima legyen, mivel ezt is kifejezetten az autóhoz kell igazítani, ahogy a programozást is.

Amennyiben az autónknak nyomógombos indítása van, akkor minden bizonnyal kulcstartós kulcsunk van. Ezek a fajta elektronikus kulcsok nagyon összetettek, ezért mindenképpen biztosra kell mennünk azt illetően, hogy a vásárolni kívánt terméket használni fogjuk tudni.

Igen elterjedt mára már a távirányító is, amely lehet a kulcstartó része, de lehet transzponder kulcs is, ahogy teljesen külön is állhat. Ezzel az eszközzel egy gombnyomással nyithatjuk, csukhatjuk az autónkat, vagy kapcsolhatjuk ki a riasztót. Ha új távirányítóra van szükségünk, akkor technikailag utángyártott elektronikus autókulcsot keresünk.

Előre beprogramozva

Az online rendelt elektronikus kulcsok némelyike már eleve beprogramozva érkezik. Azonban a beprogramozott kulcs nem valószínű, hogy valóban nyitni fogja az autónkat. Ha ezt a kulcsot próbáljuk majd használni, nem történik más, mint hogy frusztráltságunkban feladjuk a kulccsal való próbálkozást, és kénytelenek leszünk újat rendelni. Sajnos más megoldásunk nem is lehet, hiszen ha egyszer már beprogramoznak egy utángyártott kulcsot, akkor azt nem lehet többé újraprogramozni.

Amit mindenkinek tudnia kell

Amikor új kulcsra van szükségünk, és úgy döntünk, hogy ennek a beszerzését a saját kezünkbe vesszük, akkor elég nagy esély van arra is, hogy nem azt fogjuk kapni végül, amire szükségünk lenne. Az első hiba, amit elkövethetünk, hogy nem tudjuk, hogy milyen típusú kulcsra is van szükségünk. Ezen felül pedig azt is feltétlenül tudnunk kell, hogy a vásárolandó kulcs működik-e a kocsink márkájánál és modelljénél. Hogy megfelelő kulcsot kapjunk, olyan forgalmazót válasszunk, aki feltünteti az árusított elektronikus kulcsok összes karakterisztikáját!

Alacsony minőség

Az utángyártott elektronikus autókulcsok alacsony minőségéből adódó problémák általában azok márkájából ered. Ha a vásárolandó kulcson nincs rajta ugyanaz a logó, vagy nincs ugyanolyan kinézete, mint az eredeti kulcsunknak, akkor az valószínűleg igencsak gyenge anyagból készült. Persze lehet, hogy ezek működni fognak, de sokkal hamarabb el is pusztulnak. Egyetlen koccanás miatt is eltörhetnek akár. De magával az elektronikával is lehet probléma. Ezeknek a kulcsoknak általában rövidebb az élettartamuk, a rajtuk lévő gombok sokszor nem működnek, és mindezzel valójában használhatatlanná válnak. Nem beszélve arról, hogy egy esetleges hirtelen leállás következtében teljesen kizárhatjuk magunkat az autónkból.

Nincs ügyfélszolgálat

Ha valami nincs rendben a kulcsunkkal, akkor szükségünk lesz arra, hogy felvehessük a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal. Csakhogy az a gond, hogy nagyon sok forgalmazónak nincs használható tudással rendelkező ügyfélszolgálata. Vannak olyanok, akiknek egyáltalán nincs is ügyfélszolgálata. Pedig ez kimagaslóan fontos lenne az utángyártott elektronikus autókulcsoknál, hiszen a beprogramozásnál elkélhet a segítség. A programozás ugyanis sokkal egyszerűbb a másolt autókulcsoknál. Azok esetében a programozás elvégezhető a lakatosműhelyben és a legtöbb hardver üzletben is.

Tehát amennyiben el szeretnénk kerülni az utángyártott elektronikus autókulcsoknál jelentkezhető problémákat, akkor mindenképpen megéri jó hírű kereskedőnél vásárolnunk. De a legjobb, ha professzionális úton programoztatjuk be az új kulcsunkat, amellyel kiiktathatjuk a programozásból a többi már nem használatos kulcsot is. Ezzel számos veszélytől óvhatjuk meg magunkat.