Azonos zárlat kialakítás

A kényelmi funkcióról beszéltünk tegnap, viszont ha a praktikusságot is figyelembe vesszük, akkor érdemes szót ejteni az azonos zárlat kialakításáról is.

Aki kertes házzal rendelkezik, és sok ajtója van, ami cilinderbetéttel zárható, azok számára nagy előny, hogy 6-12 különböző ajtót, kaput, garázst, tárolót, fészert, mosókonyhát, stb. ugyanaz a kulcs működtethet. Így tehát nem kell hatalmas kulcs-csomóval mászkálni. A Kulcskirályban össze tudjuk úgy kódolni a zárbetéteket, hogy akár egy kulcs tudja nyitni az összes zárat. Illetve tud főkulcsrendszerben is működni a nyitás. Ez annyit jelent, hogy a család összes tagjának a kulcsa nyitja az összes ajtót, viszont pl. a takarítónőé csak a kaput és a bejárati ajtót, illetve a kertészé pl. csak a kaput meg a fészert nyitja.

Ami nekünk szükséges az összeállításhoz, az a zárbetétek hossza. Pl. 30/30 mm a kertkapu esetében, egy billenő garázskapu esetében egy 10/30mm félbetét, illetve egy műanyag bejárati ajtó esetében, egy 45/45mm méret. Ezeket a méreteket úgy lehet lemérni, hogy kiveszik az ajtóban lévő zárbetétet és lemérik, vagy behozzák azt a boltba és mi végezzük el a mérést.

A másik fontos dolog, a zárbetét márkája, minősége, ami lehet pl. egy középkategóriás Abus betét, vagy egy izraeli, felsőkategóriás, Mul-T-Lock vagy RB zárbetét. Ha a tulajdonos megengedheti, akkor egyértelműen a magasabb kategóriájú terméket kell választani, mert mind minőségileg, mind biztonságilag, magasabb szinttel rendelkezik.