Elveszett a kulcs, mit tegyünk ilyenkor?

Nagyon sokakkal megesett már, hogy álltak a bejárati ajtóba, próbáltak bejutni az ajtón egy hosszú, fárasztó nap után, de a kulcs nem volt sehol. Keresték, kutatták, áttúrták a táskájuk összes ráncát és szakadását, de a kulcs csak nem lett meg. Ilyenkor mindenki bánatosan, sőt, idegesen konstatálja, hogy a kulcs elveszett. Ha szerencsénk van, akkor fel tudunk hívni egy családtagot, hogy engedjen be minket, esetleg otthon is tud maradni, amíg mi nekiindulunk megkeresni az elveszett kulcsot. Mivel nem tudhatjuk biztosan, hogy vesztés vagy lopás áll fenn, így érdemes tényleg úgy elhagyni az otthonunkat, hogy van otthon valaki.

Célszerű ilyenkor végigjárni azt az útvonalat, amerre jártunk, és a boltokba megkérdezni a kasszánál, vagy a biztonsági őrnél, nem adták-e le véletlenül a kulcsunkat. Ez gyakran megesik, és lehet, hogy szerencsével is járunk. A rendőrséget is érdemes felkeresni, ott is leadhatják a kulcsot. Ha viszont nem találjuk meg a kulcsot, akkor érdemes elgondolkodni, hogy mi legyen a következő lépés. Persze ha biztosak vagyunk benne, hogy nem ellopták, hanem elveszett a kulcs, akkor elég lehet csak a kulcsmásolót felkeresni egy pótkulcsért.

Zárcsere vagy zárbetétcsere?

Ha viszont nem tudjuk biztosra, hogy mi is történt, akkor érdemes elővigyázatosnak lenni, és inkább lecserélni a kulcsot. Ha ellopták, akkor lehet, hogy a tolvaj tudja a címünket, mert mondjuk hazáig követett, és ha nem lesz otthon senki, majd visszatér. Ha kulccsal jön be, akkor a biztosító lehet, hogy nem is fizet kártérítést. Érdemes tehát előre gondolkodni, és kihívni a zárszerelőt. A leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás a zárbetét csere. Ebben az esetben csak a zár egy alkatrészét cseréli le a szerelő, azt, amiben a kulcs forog. Így új kulcs lesz, olyan, ami illetékteleneknél biztosan nem lehet.

Ha a zár silány, olcsó, és a zárszerelő úgy ítéli, hogy nem a legmegfelelőbb, akkor viszont érdemes cserében gondolkodni, és az egész zárat újra cserélni. Erre persze nem minden esetben van szükség.