Emelő – toló kilincsek

Rengeteg féle ajtókilincs közül lehet választani, réz kilincs, króm kilincs és még nagyon sokféle szín, ha a kilincs felülete lényeges. Lehet a forma szerint is választani, akinek az a lényeges, hogy illeszkedjen a ház vagy lakás stílusához az ajtókilincse.

Egy jól kiválasztott kilincs lehet az a nüansz, ami teljessé teszi a lakberendezés végső formáját. Amikor új nyílászárókat rendelünk, érdemes már az ablak vagy ajtó rendelésekor foglalkozni olyan részletekkel, hogy milyen kilincset szerelnek fel a gyártók, vagy beépítők. Utólag már bonyolultabb lehet módosítani és felesleges többlet költségekbe verni magunkat. Ha nem találunk megfelelő kínálatot, akkor keressünk olyan szaküzletet, ahol minden lehetséges formát és színt be lehet szerezni. A Kulcskirály a kulcsokon és zárakon kívül, igen nagy választékot biztosít ajtó- és ablak kilincsek területén is.

Amit most részletesebben veszünk át, az egy speciális nyílászáró, az úgynevezett emelő-toló ajtó vagy ablak, ki, minek gondolja.

Ennél a speciális kialakítású vasalatnál, a gyártók nem szeretnek bajlódni a vevők egyedi igényeivel, így olyan kilincset adnak, amit a vasalatgyártó biztosít és kész. Ezek legtöbbször alumínium kilincsek, amik tartósak, de nem túl esztétikusak. Nem kell ezzel beérni, van olyan gyártó, aki nagyon szép és exkluzív termékeket állít elő. Ilyen a DND Martinelli olasz kilincs- és fogantyúgyártó cég. Termékei első osztályúak és mindenféle nyílászáróhoz kínálnak megoldást. A Kulcskirály Budapest elsőszámú DND forgalmazója, nálunk a minőség első osztályú külsővel párosul. Az olasz dizájnnal nem lehet vetekedni, ők készítik a legszebb bútorokat és lakáskiegészítőket.

Hogy néz ki egy emelő-toló kilincs?  Első ránézésre sokkal hosszabb a kilincs szára, mint egy „hagyományos” ablak kilincsnek. Erre a következők végett van szükség. Az ajtót (többnyire teraszra nyíló erkélyajtókról beszélünk) előbb megemeli a szerkezet és utána tudjuk teljesen eltolni az ablakot egy sínen. Előnye a többi ilyen nyílászáróhoz képest, hogy akár 800 vagy 900 kg-os is lehet egy ajtószárny! Ez hatalmas méretű üveget, páratlan esztétikai élményt tud nyújtani.

A kilincs működése abból áll, hogy amikor ki szeretnénk nyitni az ablakot, a kilincset 180 fokkal körbe forgatjuk, ilyenkor emeli meg a szerkezetet. Amikor teljesen átfordítottuk, akkor már el tudjuk tolni a sínen az ablakot. Ha csak egy kicsit szeretnénk kinyitni, arra is van lehetőség, nem kell állandóan teljes szélességben eltolni az ablakot, bárhol meg lehet állítani és ott visszafordítani a kilincsszerkezetet.

A legegyszerűbb típus, amikor csak belül van kilincs, kívül egy süllyesztett kagyló van beszerelve, amivel kintről van mód az ajtót valamelyik irányba elhúzni.

Többféle nyílászáró anyagból lehet ilyen ajtót elkészíteni, lehet fából vagy műanyagból, illetve alumíniumból. Az a legszebb a véleményünk szerint, amikor belül fa, valamilyen erezettel van festve, kívül pedig alu borítást kap az ablak. Ezt úgy is hívják, hogy alu-fa nyílászárók, és nagyon meg kell válogatni melyik gyártónál rendelünk ilyen ablakokat.

Kilincs szempontjából találkozhatunk még olyannal is, ahol belül és kívül is kilincs van. De, hogy ne lehessen kívülről könnyedén bemenni, ott egy zárbetét reteszeli a szerkezetet. Itt sokkal nagyobb a meghibásodás lehetősége, mert össze vissza próbálják nyitni és zárni az ajtókat az emberek.

Bizonyos típusokat a Kulcskirály raktáron tart, főleg azokat, amiket gyakran keresnek, mert a régi kilincs tönkrement és cserélni szeretnék.

A rendelés általában katalógus alapján történik, sok esetben egy ajtó- vagy ablakkilincs minta az üzlet rendelkezésére áll, azt meg tudja fogni, nézni, próbálni a kedves vásárló, utána már csak azt kell eldönteni, a több kilincs vagy fogantyú milyen legyen.

Speciális és régi, normál ajtókilincsekből óriási választékot talál a Kulcskirályban, megfelelő szaktudással egybevetve.

Emelő - toló kilincsek
Emelő - toló kilincsek