Érdemes másolatvédett kulcsot vásárolni a kiadó lakásunkhoz?

Manapság sokan vásárolnak egy vagy több lakást befektetési céllal, mondván, majd kiadják. A kiadás viszont sokszor nagyon rizikós, amiről számos rémtörténet is tanúskodik. A magyar jogszabályok sem a legvilágosabbak ebben a tekintetben, így a tulajdonosok mindent megpróbálnak, hogy védjék a tulajdonukat. A zárak kérdése ilyen esetekben nagyon lényeges, mert gondoljunk csak bele, hogy idegeneknek nem adunk kulcsot a saját lakásunkhoz, a kiadó lakás esetén pedig mégiscsak megtesszük.

Persze lehet mondani, hogy ha elköltözik, visszakérjük tőle, de mi rá a garancia, hogy nem másoltat magának belőle? Nos, a másolatvédett kulcs. Félreértés ne essék, a másolatvédett kulcs sem lemásolhatatlan, de engedély és jogosultság kell a lemásolásához, így pedig meg tudjuk akadályozni, hogy illetéktelenek lemásolhassák, vagy akár az albérlők ilyet tegyenek. Ez nagy előny, de hátrány is lehet. Mielőtt másolatvédett kulcsot csináltatunk az albérletünk esetében, mindenképp gondoljuk végig a hátrányait is.

A másolatvédelem hátrányai

A másolatvédelem egy jó dolog, viszont azt számításba kell vennünk, hogy drága. Ez persze akkor nem gond, ha csak egyszeri, úgymond beruházásról van szó, de ha több kulcsra lesz szükség a lakáshoz, mert a bérlőknek mondjuk, nem elegendő egy kulcs, akkor jóval többe fog kerülni egy sima kulcsmásolás, mint egy hagyományos kulcs esetében. Intézni is nekünk kell, mert ugye a bérlőknek nincs jogosultságuk. Attól ugyan tartanunk majd nem kell, hogy a régi lakó lemásolja a kulcsot, viszont ha nyom nélkül távozik, és magával viszi a kulcsot, akkor viszont drága lesz pótolni.

A zárbetétcsere nem drága, de egy másolatvédett kulccsal már kicsit drágább lesz. Akkor érdemes másolatvédett kulcsba gondolkodni, ha utazóknak adjuk ki a lakást, esetleg csak esetileg nyáron, mert minden lakó után ebben az esetben költséges lenne a zárbetétcsere. Ha valóban tartunk attól, hogy lemásolják a kulcsunkat, akkor a másolatvédelmet mindenképp érdemes megfontolni.