Hogy zajlik a kulcsmásolás?

Egyszerű kérdés, a válasz azonban ennél bonyolultabb. Hisz napjainkban nagyon sokféle kulccsal lehet találkozni, gondoljunk csak a másolásvédett típusokra. Vagy épp a digitális kulcskártyákra. A kulcsok azonban, legyenek akármilyenek is, elveszhetnek, megrongálódhatnak. Ha valamihez csak egy kulcs van, annak mindig vannak kockázatai. Ilyenkor érdemes egy pótkulcsot szereznünk, ha pedig épp nincs, akkor csináltatnunk.

A zárakat általában nem egy kulccsal értékesítik, így minimum kettő rendelkezésünkre állhat. Ha pedig az egyik tönkremegy, jöhet a pótkulcs, amit viszont hasznos dolog másoltatni. Persze ha végképp nincs kulcsunk, a zár alapján is tudnak készíteni, azonban ez bonyolultabb és költségesebb eljárás. És hogy hogy is zajlik maga a kulcsmásolás?

Mikor kell az új kulcs?

A kulcsokat nem csak elveszíthetjük, hanem el is használhatjuk. Ennek persze vannak előjelei, ha már nem úgy fordul, nem olyan zökkenőmentes, akkor ideje új kulcs készíttetésén elgondolkodni. A kulcsokat egy kulcsmásológéppel duplikálják. Ilyenkor az eredeti kulcsot egy csővázba helyezik, egy üres kulcsot pedig az igazítószerszámhoz, ami voltaképp egy fémdarab. Gyakorlatilag az eredeti és az üres kulcs vízszintes mozgásával, az eredetit sablonként használva vágja a penge az üres kulcsot. Egyszerű másolás, a folyamat végén pedig egy finomcsiszolás következik, hogy a felülete sima legyen és jól működjön a  zárban.

A szakemberek azt mondják, hogy másolatot nem érdemes másolatról készíttetni, nyilván van olyan helyzet, mikor ez elkerülhetetlen, de az eredeti vágások mélysége és milyensége nem lesz ugyanolyan a másolatnál. Ha a másolatot másoljuk, akkor a különbség még nagyobb lesz. Érdemes ezt elkerülni. Az egész kulcsmásolási folyamat egyébként mindössze néhány percet vesz igénybe, bonyolultabb kulcsoknál pedig akár fél óra is lehet. Léteznek már önkiszolgáló kulcsmásolók, ezek megbízhatósága azonban megkérdőjelezhető. Érdemes olyan szakembert felkeresni, aki jó minőségű, garanciális munkát végez.