Hogyan válasszunk páncélszekrényt értékeink védelmére, mit ajánl a Kulcskirály a vásárláshoz?

Első szempont széf, vagy trezor kiválasztása során, hogy hogyan kívánjuk azt majd rögzíteni, mik a lehetőségeink.

A második szempont, amit mindenképpen figyelembe kell venni, és legalább olyan fontos, mint az első szempont, hogy mit  és mekkora dolgokat szeretnénk a páncélszekrényben tárolni.

A harmadik szempont, hogy hány embernek akarunk a széfhez jogosultságot biztosítani. Fontos továbbá, hogy mennyire legyen egyszerű vagy komplikáltabb a nyitása.

Még egy lényeges szempont, hogy a széfben tárolt dolgoknak az értékét mekkora összegre becsüljük, ez az úgynevezett MABISZ kockázatvállalási értékhatár. Érdemes ezt is figyelembe venni, mert ha esetleg baj történik, csak ez után fizet a biztosító!

Nagyjából ezeket szükséges átgondolni, ezen szempontok alapján lehet meghozni a döntést, hogy milyen trezorra is van szükségünk.

Mi megpróbálunk a választék alapján segítséget nyújtani, hogy melyiknek mi az előnye, hogy a későbbi döntést is ez alapján könnyebben tudják meghozni.

Két fő csoportra osztanánk a páncélszekrényeket. Vannak az utólag „beépíthetők”, ezek a bútorszéfek, és vannak azok a trezorok, amiket akár nagyobb felújítás során vagy építkezés alatt be lehet tervezni, ezek a falba építhető széfek.

A faliszéfek méret és értékhatár választéka jóval kisebb mint a bútorszéfeké, de ennek elsődlegesen beépítési akadályai lehetnek. A MABISZ pontosan meghatározza a megfelelő beépítés módját, amit érdemes minden esetben figyelembe venni. Háromféle betonozást javasolnak: 1. Normál betonozás, 2. Megerősített betonozás, 3. Speciálisan megerősített betonozás.

Ezen felül tudni kell, hogy a gyárilag falba építhető széfeknek csak az ajtaja erős, a széf többi része többnyire sima lemez, ami a beépítéshez szükséges.

A Kulcskirály szakemberei mindig azt javasolják, ha van mód és lehetőség, egy mérettel nagyobbat érdemes vásárolni, mint amire jelenleg szükség lehet, mert utólag cserélni már nem lehetséges . Komoly falbontási munkával járna. Fontos szempont továbbá a fal mélysége, mert a széf mögött még legalább 10 cm vastagságú falnak lennie kell!

A falba építhető páncélszekrények nagy hátránya, hogy a fal méretéhez kell sokszor igazodni, így 25-30 cm-nél mélyebbek már nem igazán vannak forgalomban.

A bútorba építhető széfek esetében már kevesebb a hátráltató tényező. El lehet rejteni őket akár gardróbszekrénybe, vagy akárhová elhelyezhetők.

A MABISZ-nak ide is van iránymutatása, főleg a rögzítést illetően. A bútorszéf csak abban az esetben tud megfelelő védelmet biztosítani, ha nem lehet elmozdítani a helyéről. Minden esetben betonhoz kell csavarozni, ez elég fontos szabály!

A bútorszéfeknek már ne csak az ajtajuk erősített, mint a faliszéfek esetében, hanem körben az egész trezor meg kell legyen erősítve.

Többnyire a minőségre az árból is lehet következtetni. Fontos szempont lehet a széf súlya, és, hogy kinek, mire van szüksége.

A bútorszéfeknél a Kulcskirály értékesítői igyekeznek a legjobb megoldást biztosítani. Nem csak abból a készletből lehetséges vásárolni, ami az üzletben található, hanem egy nagyobb raktárkészletből további típusokkal és méretekkel is rendelkezésre állunk ügyfeleinknek.

Páncélszekrényt vásárolni kívánó vevőink mérjék fel az igényeiket, és mi mindenben segítünk!

A bútorszéfeknél már óriási a választék, az egészen pici, kis ékszerdoboz mérettől kezdődően, egészen a hatalmas páncélszekrényekig, bármilyen méretben lehet gondolkozni.

Itt is a funkciót kell figyelembe venni, tehát, hogy mit is szeretnék tárolni benne.

Az irattárolásnál sokszor szempont a tűzállóság, hiszen a dokumentumok legnagyobb ellensége a tűz, ezt figyelembe kell venni a rögzítéskor is.

Az adattároló széfek egészen speciális területűek, de itt is a tűz- és a vízállóság a fő szempont.

Egy átlagos család felhasználási területei, ékszerek, karórák, fényképezőgép, esetleg laptop, vagy külső adathordozó, gépkocsi törzskönyve, útlevél, stb. Olyan dolgok, eszközök tárolása, amit nem kell a mindennapokban használni.

Készpénzre tudomásunk szerint a biztosító nem fizet!

Még egy olyan szempont a széfek kiválasztásánál, ami kérdés szokott lenni, hogy kulcsos, vagy kóddal működő a biztonságosabb-e?

Egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál. A kulcsos széfnél minden esetben tudni kell, kinek adunk kulcsot, illetve visszakaptuk-e az összes kulcsot, nem történt-e másolás, tehát nem férhet hozzá illetéktelen a széfünkhöz. Kulcselvesztés esetén, a zár alapján át tudjuk kódolni a széfek zárjait, így a régi kulcsot ki lehet zárni, és csak az új kulcs fogja működtetni azt a jövőben.

A kóddal működő széfek egyik nagy előnye, hogy nem kell kulcs az állandó nyitáshoz, záráshoz, és könnyedén megváltoztatható a kód, ha ki akarjuk zárni a többi felhasználót.

Viszont folyamatos áramellátásra van szükség, amit időnként nem árt ellenőrizni, hogy a telep állapota megfelelő-e.

Kódos széfekből is találni mechanikus számzárral ellátott széfeket, ezeket csak gyakorlott felhasználóknak javasoljuk, mert különben könnyedén kizárhatjuk magunkat a saját trezorunkból.

A választék tehát igen nagy, de a Kulcskirályban mindenki megtalálja a saját elképzelésének megfelelő páncélszekrényt, trezort, széfet! Jöjjön el hozzánk!