Hogyan választjuk ki a zárbetétet?

Zárbetét vásárláskor sok szempontot érdemes figyelembe venni.

Ezek a szempontok lehetnek a következők:

 • Biztonsági szint alapján történő választás
 • Méretválaszték
 • Tulajdonságok
 • Hozzá tartozó szolgáltatások
 • Kulcsok másolhatósága
 • Másolásvédelem
 • Bővíthetőség
 • Ár
 • Egyéb személyre szabott igények

Kezdjük rögtön a zárbetét biztonsági szintjének a kiválasztásával, mivel talán, van akinek ez egyszerű feladat, de lehet összetettebb is a  kérdés.

Azt érdemes megvizsgálni, hogy az adott ház vagy lakás hány olyan nyílászáróval rendelkezik, ahova biztonsági zárbetétre lenne szükség. Ezek a nyílászárók (ajtók) milyen biztonsági előírásnak felelnek meg, mennyire erősek a zárbetét nélkül. Egy egyszerű példa: a régi panel lakás bejárati ajtói mind fából készültek, fa tokkal. A bennük lévő zár kis erőfeszítés után már elengedi a tokot. Ennek megakadályozására terjedtek el az utólag felszerelhető hevederzárak, amik az ajtó feszítését hivatottak megakadályozni. Tehát azokba az ajtókba nem érdemes túl drága és erős zárbetétet választani, ahol maga az ajtó egy erősebb nyomásra, vagy feszítésre kinyitható.

Sok esetben még napjainkban is áll az a tévhit, hogy biztosítói előírás az, hogy legalább két zár legyen az ajtón. Ez elsősorban az ajtó típusától függ. Nagyon sok olyan biztonsági ajtó létezik, amibe nem is lehet kettő zárat, két különböző kulcsot használni, de attól még a biztosító elfogadja.

Javaslatunk, hogy a biztonsági szint felmérése után, ahhoz egyenrangú zárbetétet próbáljanak meg vásárolni.

Ha megvan a zárbetét biztonsági szintje, tudni kell, milyen méretű zárbetétet kell vásárolnunk. Mindig az adott ajtó vastagsága és a rajta lévő biztonsági pajzs mérete határozza meg a zárbetét hosszát. Vannak szimmetrikus zárbetétek és vannak aszimmetrikus zárbetétek. A zárgyártók a méretet a rögzítő csavar közepétől, külön a külső és külön a belső oldalra határozzák meg.  Ezt a két méretet milliméterben adják meg, és 5 mm-es léptékkel lehet számolni, tehát ennyivel növekedhet mindig egy-egy oldal. Kiszerelt állapotban lehet a legpontosabban meghatározni a zárbetétek méretét. Ha megvannak a pontos méretek, már nem gond a zárbetét vásárlás.

Zárbetét és zárbetét között is lehet különbség, ezek a tulajdonságok határozzák meg, hogy milyen zárbetétre van szükség és az mennyire biztonságos.

Ezek a zárbetétek a következőket tudhatják, az alábbi tulajdonságokkal rendelkezhetnek:

 • Fúrásvédelem, különböző módon nehezítik meg a zárbetétek megfúrhatóságát.
 • Finomnyitás, letapogatásos nyitás ellen már több zárbetét is védekezik, ez a bejutási módszer nyom nélküli.
 • Maghúzás védelem
 • Zártörés – kétféle megoldás van a zártörés elleni védelemre. Az egyik a letörhető elejű zárbetét, amikor a zárbetét utolsó 10-15 mm-es része el van könnyítve, így betörés esetén ez a könnyített rész letörik, tehát nem tudnak újra töréssel kísérletezni, sem pedig hozzáférni a zárszerkezethez. A másik megoldás, amikor erősített híddal rendelkezik a zárbetét alja, ez már inkább a prémium zárbetétek jellemzője.

A zárbetétek esetében is van lehetőség különböző szolgáltatást kérni, vagy másnéven extra funkcióval ellátni őket. Kényelmi extraként érdemes tekinteni ezekre a megoldásokra. Ilyen pl., amikor a belső oldalra forgatógombot kérünk. Ennek egyik nagy előnye, hogy nem kell az ajtó belső oldalába egy plusz kulcsot felhasználni, és az ajtó bezárása is megoldható egy mozdulattal. Ha a családból valaki mégis akkor érkezik meg, amikor mi már bezártuk az ajtót, a saját kulcsával szintén ki tudja nyitni az autót.

A vészfunkció, vagy másnéven pánikfunkció is egy ilyen extra szolgáltatás, amit helyben, rögtön beépítünk bármilyen méretű zárbetétbe. Ennek szintén nagy előnye, mint a nevében is benne van, hogy baj esetén nem kell az ajtót betörni, hanem a (saját) kulcs elfordításával nyithatóvá válik kívülről akkor is, ha belülről benne van a kulcs. Alapesetben ezt nem tudják a zárbetétek, nem lehet egyszerre mind a két oldalról használni a kulcsot, pedig szerintünk ez egy nagyon okos és hasznos funkció.

Ami alapján még érdemes zárbetétet választani, az a kulcs másolhatóságának a  szempontja. A legtöbb zárbetét esetében az embereknek nem elég az a kulcsmennyiség, amit a gyár becsomagol. Gyakori igény a további kulcsmásolás. Vannak olyan zárak, amiknek a kulcsait bármikor, rögtön, az első plázában található kulcsmásoló lemásolja, de van olyan zárbetét is, aminek a kulcsait csak a hozzá tartozó biztonsági kártyával lehetséges lemásoltatni, és nem is akárhol. A Kulcskirály kulcsmásoló része vállalja a legtöbb másolásvédett zárbetéthez tartozó kulcsok másolását, amely megvárható!