Hogyan zajlik a kulcsmásolás folyamata? Mikor érdemes a lakáskulcsunkat lemásoltatni?

Ma már nagyon sok helyen van lehetőségünk kulcsot másoltatni, ha pót kulcsokra van szükségünk, de az ember igazából bele se gondol abba, hogy maga a kulcsmásolás hogyan is zajlik.

Manapság már rengeteg féle kulccsal találkozhatunk, léteznek másolatvédett típusok, illetve modern, digitális kulcskártyák is. Legyen szó azonban bármilyen kulcsról, egy peches napon bármelyik pillanatban eltudjuk veszíteni őket, vagy megtudnak a táskánk mélyén úgy rongálódni, hogy azok használhatatlanná váljanak.

Ha egy zárat csak egyetlen kulcs nyit ki, akkor mindig megvan a maga veszélye annak, hogy az a kulcs eltűnik, elveszik, vagy éppen teljesen tönkremegy. Ekkor érdemes a pótkulcsokhoz nyúlni, viszont elég kellemetlen szituációba is találhatjuk magunkat, ha egy bejárati ajtónkhoz nincs pótkulcsunk, és nemtudunk bejutni a saját otthonunkba.

Mikor van szükségünk egy új kulcsra?

A kulcsok természetesen nem csak elveszhetnek, hanem el is használódhatnak. Ez főleg azért szokott idővel bekövetkezni, mert a kulcsok valamivel gyengébb anyagból vannak előállítva, mint maga a zárszerkezet. Ilyenkor pedig használat során eldeformálódhatnak, vagy akár el is törhetnek. Annak azonban mindig van előjele, hogy egy kulcs kezdi megadni magát, ezekre a jelekre pedig érdemes odafigyelni.

Ilyenkor a kulcs nem olyan zökkenőmentesen illeszkedik a zárba, nehezen fordul el zárszerkezetben, esetleg akad. Ha megvizsgáljuk a felületét, találhatunk rajta nagyobb karcokat vagy repedéseket is. Ilyenkor már a biztonság kedvéért érdemes elmenni egy kulcsmásolóba, és még az előtt másoltatni egy pótkulcsot, mielőtt az eredeti teljesen tönkre menne.

A kulcsmásolás során a már meglévő kulcsot egy kulcsmásológép segítségével duplikálják, ez a folyamat pedig általában nem vesz sok időt igénybe, csupán néhány percet. Ha bonyolultabb kulcsról van szó, akkor se tart tovább a másolása fél óránál.

Másoláskor az eredeti kulcs egy csővázba kerül, míg egy üres kulcsot (ami ekkor még gyakorlatilag csak egy fémdarab) tesznek az igazítószerszámhoz. Ezután vízszintes mozgással, az eredeti kulcsról a gép leveszi a sablont, majd ez alapján méretre vágja egy penge az üres kulcsot. A folyamat végén szükség van egy kis finomcsiszolásra is, hogy az új kulcs felülete teljesen sima legyen.