Hová rejtsük a pótkulcsot?

A pótkulcs jó lehetőség arra, hogy bebiztosítsuk magunkat vészhelyzet estén, és ha nincs is nálunk valamilyen okból a lakáskulcs, mégis bejussunk a lakásba. Igen ám, de a pótkulcs elrejtése már nehéz dió, ha nemcsak a praktikum, hanem a biztonság is fontos szempont. A leggyakoribb helyek nem mindig a legjobbak. Sokan rejtik a pótkulcsot a kuka vagy a lábtörlő alá, a postaládába, esetleg a meglazult térkövek vagy díszkövek közé. Ezekbe a helyekbe egy közös van, hogy könnyen hozzáférhetőek, de nem biztonságosak.

A másik megoldás, hogy nehezebben elérhető, de biztonságos helyet keresnünk a kulcs számára. Ilyenkor vagy a kocsiban hagyunk egy kulcsot, a munkahelyünkön, esetleg egy közelben lakó ismerős vagy rokon kap kulcsot megőrzésre. Ezek a helyek persze nehezebben megközelíthetőek, hiszen utaznunk kell értük, és nincs rá garancia, hogy minden esetben elérhetőek lesznek, viszont arra is minimális az esély, hogy a betörők megtalálják, és a saját kulcsunkkal jutnak be hozzánk.

Mi a helyzet a pórkulcs rejtő dobozokkal?

Manapság egyre népszerűbbek az olyan dobozkák, melyekbe pótkulcsot lehet rejteni. Ezek sokszor mágnesek, vagy más módon rögzíthetőek valahova, és elvileg jó rejtekhelyet biztosítanak a pótkulcsnak valahol az ajtó közelében. Azt gondolhatnánk, hogy ez egy nagyon jó megoldás a pótkulcs tárolására, rejtésére, de a helyzet az, hogy ennek is olyan magas biztonsági kockázata van, mint a fent említett helyzeteknek (postaláda, lábtörlő vagy kuka alja). A betörők ugyanis nem most jöttek le a falvédőről, sokuk felismeri a kulcsrejtő dobozokat, és ha felismeri, akkor ki is szedi belőle a kulcsot.

Ha pedig a betörő a kulccsal jut be, akkor nem biztos, hogy a biztosító elfogadja betörésként, hiszen kulccsal bármelyik családtag bemehet, és nagyon nehezen fogjuk tudni bebizonyítani az igazunkat, hogy bűncselekmény történt, és eleshetünk a kártérítés összegétől is. Menjünk inkább biztosra, és a nehezebben hozzáférhető, de biztonságos megoldást válasszuk inkább.