Így óvjuk meg a kulcsainkat!

A zár és a kilincs kiválasztása és ápolása mindig nagy hangsúlyt kap, ám a kulcsokkal már kevésbé törődünk. Csak bevágjuk a táskánkba vagy a zsebünkbe, és nem is figyelünk rá, mi lesz velük.

Pedig a kulcsok puhább anyagból készülnek, mint a zárak, így egy zsúfolt női táskában, vagy egy apróval teli zsebben könnyen meg is sérülhetnek. Kevesen tudják, hogy az akadó zárakat sokszor nem is zár, hanem a sérült kulcs okozza. Érdemes tehát egy minimális odafigyelést mutatni a kulcsaink iránt is. De mit tehetünk, hogy ne sérüljenek.

Mivel a kulcsokat mindig visszük magukkal, ahogyan tárcát vagy mobiltelefont, azt tanácsolni, hogy ne tegyük a táskánkba, butaság lenne. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy ha tehetjük, akkor egy védettebb zsebbe kerüljön a kulcs, esetleg a kabátunk zsebébe is. Ha így teszünk, akkor onnan, ahova a kulcs kerül, vegyük ki az aprót, vagy a nehezebb tárgyakt. Ez nem tűnik nagy dolognak, de egy kis odafigyeléssel a kulcs épségben marad, nem deformálódik, és így a zárba sem fog egy óvatlan pillanatba beletörni.

Mit tegyünk, ha már megsérült a kulcsunk?

A kulcson számos sérülés keletkezhet. Megkarcolódhat az aprótól vagy más kulcsoktól, ez persze még nem okozhat nagy gondot a használata során. A deformálódás már annál inkább. Ha deformálódott kulcsot találunk a zsebünkben, vagy használat során tapasztaljuk, hogy emiatt akad a zár, azonnal másoltassunk egy újat, a régit pedig semmisítsük meg. Ne próbáljuk meg feszegetni, esetleg egyenesre kalapálni, mert már nem lesz olyan, mint régen, és nagy rá az esély, hogy a zár továbbra is akadni fog.

Az is megeshet, hogy a kulcs eltörik, megreped. Ilyenkor is az azonnali csere a megoldás, mert egy törött kulcs nagyobb eséllyel fog a zárba maradni. Ha pedig ez megtörténik, akkor még az is megeshet, hogy a zárat is cserélni kell, ami jóval drágább mulatság, mint egy kulcsmásolás. Ha sérül a kulcs, mindenképp cseréljük ki egy rendes kulcsra. A sérült kulcsokat is van esély lemásoltatni, de ha tehetjük, akkor egy még ép kulcsot vigyünk, a sérülttől meg szabaduljunk meg.