Jó dolog-e 2023-ban hevederzárat felszereltetnünk?

A hevederzár segítségével adhatunk az otthonunknak egy plusz biztonságot, ugyanis ezek a zárak megtudják állítani az illetéktelen betolakodókat akkor, ha valaki be szeretne az ingatlanunkba jutni.

Így tehát elmondható, hogy a hevederzár feladata az, hogy az ajtó befeszítés ellen védjen, így távoltartsa a betörőket az otthonunktól.

Előnye, hogy a hevederzárakat egyaránt felszerelhetők fa-, műanyag-, fém-, illetve lemezajtókra is.

A védelem megfelelőségét azonban több szempont is befolyásolhatja. Ez elsősorban a zárbetét minősége, a hevederzár felszerelése az ajtóra, és a kapaszkodó, és befutó fülek kialakítása, mely ellenáll, ha valaki bezárt állapotban az ajtót feszegetni akarja.

Minden, amit tudnunk kell a hevederzárakról

Minden olyan lépés, amely előrébb tud vinni minket abba az irányba, hogy az otthonunk még biztonságosabb legyen, az nem nevezhető a mai világban felesleges dolognak. Azt azonban mindig végig kell gondolnunk, hogy milyen hevederzárat lehet érdemes felszereltetnünk, és hogy ezt a munkát milyen szakemberre bízzuk rá.

Szembe találhatjuk magunkat olyan hirdetésekkel, melyen 20-30 ezer Ft között kínálnak hevederzárakat, de azt kell mondjam, hogy ezeket valóban nem éri meg megvásárolni, hiszen pontosan annyi védelmet nyújtanak számunkra, mintha nem lenne az ajtónkon. Ezek a zárak nagyon gyenge, silány minőségből vannak, éppen ezért egy rutinos betörő ugyanolyan könnyedén be fog tudni jutni hozzánk, mint hevederzár nélkül.

Szakemberek minden esetben ki szokták azt hangsúlyozni, hogy a hevederzárak megvásárlása során nem éri meg spórolni, inkább fektessünk be egy drágább, de masszív, erős, és strapabíró zárba, mely valóban megfelelő védelmet fog tudni nyújtani számunkra.

Ezeket a hevederzárakat minden esetben egy fogaskerék hozza működésbe.

Típusai között megkülönböztethetünk vízszintes hevederzárat, kereszt alakú hevederzárat, függőleges hevederzárat, illetve félkaros hevederzárat is. A hevederzárak betétei olyan cilinderbetétek, amiknek a közepén eltérő fogszámú, és átmérőjű fogaskerekek vannak felszerelve.