Kizártam magam a lakásból, mit tegyek?

Vannak kellemetlen helyzetek, melyeket jobb elkerülni, vagy megelőzni. Az egyik ilyen, amikor elromlik, meghibásodik a bejárati ajtónk zárja, ennek azonban szerencsére minden esetben vannak előjelei. A probléma inkább ott szokott kezdődni, hogy ezeket a kisebb előjeleket az emberek általában nem veszik komolyan, hiszen úgy vannak vele, hogy attól még használható az ajtó, hogy egy kicsit szorul, vagy nehezebben fordul el a zárban a kulcs. Ám ha már ilyenkor kihívunk egy megbízható szakembert, akkor elkerülhetünk olyan szituációkat, mint mikor a saját lakásunk ajtaján nem tudunk bejutni.

Amikor kizárjuk magunkat a lakásból, alapvetően két dolog állhat a háttérben:

Az egyik, hogy elromlott a zár és munkából hazaérve nem tudjuk azt a kulccsal kinyitni. A másik pedig, ha csak egy pillanatra léptünk ki a bejárati ajtón (postaládát kinyitni, vagy a szemetet kivinni), de az ajtó a huzat miatt becsapódott mögöttünk, és az ajtóba pedig egy gombos kilincs található, a zár pedig kívülről csak kulccsal nyitható.

Megéri feszegetni az ajtót ilyen probléma esetén?  

Terjeng az interneten jó néhány „praktikus trükk” azzal kapcsolatban, hogy milyen módon lehet saját kezűleg kinyitni a bejárati ajtót abban az esetben, ha kizártuk magunkat a lakásból, de az az igazság, hogy ezeknek a trükköknek a nagy része nem szokott beválni, vagy ha mégis sikerül kinyitni az ajtót, akkor az mindig komoly rongálással jár, ilyenkor pedig bár azt hihetjük hogy pénzt spóroltunk meg azzal, hogy az ajtó kinyitásához nem hívtunk ki szerelőt, a helyreállításhoz, az új zár beszereléséhez mindenképpen szükségünk lesz kihívni egy szakembert, és a helyreállítás miatt ez sokkal nagyobb költséget fog nekünk jelenteni.

Fontos kiemelni, hogy egy profi szakember gond esetén törekszik arra, hogy minél gyorsabban kiérjen a helyszínre, majd a zárat precízen, és gyorsan fogja kinyitni anélkül, hogy az sérülne.

Sürgősségi ajtónyitásra pedig akkor lehet szükségünk, ha állat, vagy emberi élet van kockáztatva, és nem tudunk bejutni az ajtón. Ilyen esetben szerencsére a szerelőt 0-24 órában ki tudjuk hívni a helyszínre.