Kulcskarbantartás? Kell egyáltalán ilyen?

A zárak karbantartásáról meglehetősen sok szó esik, mivel csináljuk, milyen gyakran, mik a veszélyes, de a kulcsokról nem igazán szokott ez a téma felmerülni.

Gondolhatnánk, hogy akkor nem is kell karbantartani a kulcsokat. Hagyományos értelembe véve valóban nem kell, ám egy kulcs is megsérülhet, deformálódhat, kophat, így nem árt, ha néha-néha ellenőrizzük az állapotukat. Bár feleslegesnek tűnhet ez, de deformált kulcs törött már bele zárba számos esetben, szóval jobban járunk, ha egy kicsit odafigyelünk a kulcsainkra.

A kulcsuk az egyik leggyakrabban használt tárgyak, hiszen legalább kétszer előkerülnek naponta, amikor elmegyünk, és amikor hazaérünk. Emellett azonban a nap nagy részét is a táskánkban, zsebünkben töltik, és ütődnek neki mindennek. A kulcsokat alapvetően gyengébb anyagból készítik, mint a zárakat, így megeshet, hogy a mindennapos használat és tárolás közben megsérülnek. Emiatt tehát célszerű egy kicsit jobban odafigyelni rájuk, mert ha nem így teszünk, akkor le is törhetnek, és ha nincs másik kulcsunk, akkor új zárra is költhetünk.

Mire figyeljünk a kulcsok esetében?

Igazi karbantartást nem igényelnek a kulcsok, ám azt mindenképp megtehetjük, hogy rendszeresen elővesszük őket, és egy kis WD-40-nel megtisztítjuk őket. A kenőanyag segít eltávolítani a zsíros szennyeződéseket, és segít, hogy a kulcs megfelelően csússzon a zárban. Emellett ilyenkor érdemes megnézni, hogy a kulcsok milyen állapotban vannak. Ha sérülést, repedést látunk rajtuk, akkor azonnal másoltassuk le őket, ha van másolat, akkor pedig cseréljük le őket. Kidobni csak úgy dobjuk, hogy ne lehessen beazonosítani, hogy hozzánk tartozik, tehát ne a kuka tetejére dobjuk.

Deformálódás estén sokan ragadnak kalapácsot, hogy kiegyenlítsék a kulcs hibáit, de ez a legrosszabb, amit tehetünk. A deformált kulcs valószínűleg már sosem lesz olyan, mint régen, a kalapálással pedig csak rontunk a dolgon, és szinte biztos, hogy a kulcs vagy nem megy majd bele zárba, vagy beleszorul. Ezt nem szabad megkockáztatni, inkább cseréljük le a kulcsot.