Kulcsmásolás rejtelmei

A kulcsmásolás, a zárak elterjedésével egy időben született. Templomokban, régi várkapukon elsősorban. A helyi kovács alkotta meg ezen kulcsokat, némelyek igazán hatalmas műalkotások voltak egyben. Aztán eljött az iparosodás korszaka, és mint minden a méretek is elkezdtek zsugorodni, így a zárak is, és a kulcsok mérete is. És ahogy gazdagodtak úgy kellett védeni a tulajdont is. Elkezdtek ajtókat fabrikálni, amit zárni kellett, régészek is bizonyíthatják, ennek a múltja is több száz évre tekint vissza. A Yale a 19. század végétől készített biztonsági lakatokat. A kulcsmásolás elődje a kulcs készítés volt inkább. Aztán rájöttek, hogy nem jó a sok egyforma zár és kulcs, ezért igény jelentkezett, hogy mindenkinek másfajtája legyen. A megnövekedett igényre való tekintettel megjelentek az első kulcsmásoló gépek. Idők folyása hozta magával, hogy egyre több variációval készítsék el ezeket, és a Yale ebben is az élen járt. Kulcsok lehetnek, fogazottak, tollasosak, lapon mart fúrt kulcsok. Kulcsmásoló gépek másoló esztergagépek, modernebb verziójuk a CNC számítógépes irányítású.

Ingatlan, üzlethelyiség, iroda, kórházak, sportlétesítmények bejáratához

Több tízezer fajta kulcs van forgalomban. Van ahol vagyon és értékvédelem a fontos, van ahol belépésre szolgál. Igazából a mindennapi életvitelbe beépültek a kulcsok és a zárak. Többségében elegendő mennyiségű kulccsal rendelkezve. De előfordulhat, hogy ellopják, elhagyják, beletörik, elromlik a zár. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni.

Gépjárművek esetében

Az autók fejlődésével, együtt alakultak az autókulcsok. Hajdan a hőskorban déd-, vagy ükapáink kurblival indították a töfögő járműveiket. Későbbi találmány az elektromos önindító. De ehhez már dukált a kocsikulcs is (előgyújtás). Ez az autók ajtaját is nyitotta. 1990-től megjelent az immobilizerek. Mostanság már nagyon vegyesen, mindenfajta technológiával lehet indítani az autót. Függ a gépjármű márkájától, és évjáratától. Előfordulhat, hogy bent hagytuk a zárt kocsiba, esetleg a távirányító nem működik. Ilyenkor érdemes szakembert hívni, hogy roncsolás mentesen be lehessen jutni a gépjárműbe.