Kulcsmásoló gépeink, amivel a kulcsmásolatokat készítjük

Egy jó kulcsmásoló üzletnél három alapvető feltétel kell, hogy megvalósuljon.

Az első ilyen feltétel a megfelelő mennyiségű és minőségű nyerskulcs. A második feltétel a kulcsmásoló szakember szaktudása és tapasztalata.

A harmadik pedig a minőségi kulcsmásoló géppark és azok folyamatos és rendszeres karbantartása.

Mai írásunkban a harmadik feltétellel foglalkozunk bővebben, a kulcsmásoló gépek típusaival.

A legnagyobb darabszámot fogazott kulcsokból készítjük, ezért két darab Silca Bravo Professional gépet használunk Kulcskirály szaküzletünkben. Ezek a kulcsmásoló gépek gyorsak és pontosak, nagyon nagy mennyiségben lehet rajtuk folyamatosan kulcsot másolni anélkül, hogy az a minőség rovására menjen. A Silca Bravo Professional gépeket többféle kulcsra is lehet használni, minden fogazott kulcsot le tud másolni, lehetséges, hogy különböző beállításokat kell alkalmazni.

A laponmart kulcsok készítésére Silca Matrix Professional gépeket használunk, ebből összesen 3 darab dolgozik folyamatosan. Ezek a gépek is nagy pontosság mellett, gyorsan dolgoznak. A sebesség azért is fontos, mert ha többen jönnek ugyanolyan kulcstípust másoltatni, akkor ne legyen probléma a várakozási idő.

Fontos gép még számunkra, ami egytollas és kéttollas kulcsokat készít, a Silca Omnia Max, ami nagy teherbírású, ipari kulcsmásoló gép. Bármilyen tollas kulcs készíthető rajta. Több speciális gyári kulcskészítő géppel is rendelkezünk, ezeknek a lényege, hogy csak egy-egy típusra használható, de azokból nagyon sokat készítünk.

Mint már említettük, a Bravo Professional fogazott kulcsmásoló gépen készítjük a legtöbb darabszámú kulcsot. Ebbe tartozik az összes Elzett kulcs, ami lehet réz zárbetét vagy lakatkulcs. Ezen a gépen készül a Biztibuk hevederzár kulcs, és a Gege ANS2 is. Olyan speciális postaláda kulcsokat is tudunk készíteni, mint az ANBO, vagy a SIB. Számtalan MasterLock lakatkulcs és Abus speciális kulcs is készíthető rajta.

A Silca Omnia Max tollas másoló gép, nemcsak a kéttollas kulcsok fogazatát tudja elkészíteni, hanem a forma-kulcsok hosszanti nútolását is el lehet vele készíteni, ha van megfelelő nyerskulcs. Ezen a gépen készülnek a Dierre biztonsági ajtó tollas kulcsai, de ezen készítjük gyakorlatilag az összes biztonsági ajtózárnak a kéttollas kulcsát. Ezek a Mottura kulcsok, Iseo kulcsok, Atra kulcsok, Cisa kulcsok, stb.

A laponmart kulcsmásolás elengedhetetlen kelléke egy olyan kulcsmásoló gép, amivel pontfuratos kulcsok készíthetők. Ilyen gépből a Nyugati tér mellett található Kulcsirály zárszaküzlet 3 darabbal rendelkezik. Nagyon sok GMB és HiSec ajtózárhoz készítünk kínai kulcsot, vagy Titan K5 és i6 zárbetéthez is másolunk. A hazai zárbetétek közül itt is népszerű az Elzett, abból is az X-6 és az X-11.

Mivel a Kulcskirály csak az olasz Silca gépeket használja, így nehéz elévülésről beszélni. Egy kulcsmásoló gép minden esetben ipari gép, de mivel egy Makita fúró is elhasználódhat, természetesen ez igaz lehet egy kulcsmásoló gépre is. Ezek azonban forgácsoló gépek, amik arra lettek fejlesztve, hogy egy nyersanyagból használható kulcsot készítsenek. A gép élettartama függ a használat mennyiségétől. Ha valaki csak autókulcs készítésre vásárol kulcsmásoló gépet, jóval több ideig tudja használni, mint aki lakáskulcsot is készít rajtuk. A Kulcskirály nem vegyíti az autókulcsos másoló gépet a lakáskulcs másolóval, mert más beállítást és marót igényel. Ezért külön arra is tartunk Silca másoló gépet.

Újdonság és technikai újítás 3-5 évente van a gyártóknál, de nem érdemes azonnal cserélni. Inkább ki kell várni, amíg kiforr egy új gép és csak utána vásárolni. Mi csak új gépeket vásárolunk, de ha veszünk új gépet, a használtat idővel meg szoktuk hirdetni, hiszen akár még egy 20 éves gépet is el lehet adni.