Kulcsmásoló gépek karbantartása és megfelelő használata

A kulcsmásoló gépek használata elég sok rutint igényel, és nem árt, ha van némi műszaki érzéke is az embernek hozzá. Sokféle kulcs alapanyag létezik, amelyeket nem mindegy, hogy milyen előtolással, mennyire erősen rányomva kezdünk el megmunkálni.

A teljesen automata kulcsmásoló gépeket leszámítva, a gép élettartama csak a kulcsmásoló szakemberen múlik.

A Kulcskirály zárszaküzletben használunk egy több mint 20 éves gépet, csak olyan speciális páncélszekrény kulcsok másolására, ahol 1 mm-es a tapogató és a vágótárcsa szélessége.  Ezen a gépen már nagy mennyiségben nem készítünk kulcsot, habár még teljesen alkalmas lenne rá, de van újabb, gyorsabb gépünk az ilyen feladatokra. A régebbi Silca kulcsmásoló gépek sebességét különböző áttételezésű szíjhajtással lehetett beállítani, a szíj életkora, és az, hogy mennyit dolgoztak a gépen, határozta meg, hogy mikor szükséges nagyobb karbantartás.

Számunkra a következő fontos szempontok alakultak ki.

  • A nap végén minden esetben a sorját ecseteléssel eltávolítjuk a gépekről, megtisztítjuk a kulcsmásoló gépet és környezetét. A sorját összegyűjtjük és a megfelelő hulladéktárolóba helyezzük. Ezt az összes kulcsmásoló gépen elvégezzük. A következő munkakezdéskor a gépeket ellenőrizzük, hogy a munkakezdésre megfelelő állapotban vannak-e.
  • Hetente vagy kéthetente kisebb karbantartást végzünk a gépeken. Eltávolítjuk azokat a burkolatokat, ahol még megbújhat a sorja, illetve vékony grafit réteget viszünk fel a csúszó részekre. Ezáltal folyamatosan gyári minőségben tudjuk tartani a gépeink állapotát.
  • Fentiek betartásával évente csak egyszer szorulnak nagyobb karbantartásra a gépeink, de azt is pár óra alatt elvégezzük, sosem nyitvatartási időben. A gépeink állapotát folyamatosan ellenőrizzük. Komolyabb meghibásodást  sosem tapasztaltunk, illetve minden kulcsmásoló gépünket ki tudjuk váltani más géppel, mert mindenből legalább két gépet tartunk.

Szerszám kopás és az abból adódó hibák elhárítása

  • Minden kulcsmásoló gépben található forgácsoló szerszám kopik. Ezt a kopást figyelembe kell venni, amikor a kulcsok másolását végezzük. Vannak tartósabb és drágább marók, és vannak puhábbak, olcsóbbak. A Kulcskirály zárszaküzlet a Silca kulcsmásoló gépekhez minden esetben a legjobb minőségű szerszámokat, marókat használja. Hosszú, tartós élettartam = lassú kopás. A kulcsok marásánál fontos figyelembe venni, hogy milyen alapanyagú kulcsot munkálunk meg. Az alumínium és a vas kulcs teljesen más problémákat okoz.
  • Amikor a kulcsmásoló gép már nem tud forgácsolva kulcsot készíteni, hanem csak “keni “ a kulcsot, akkor mindenképpen érdemes marófejet vagy marótárcsát cserélni.

Vannak olyan marótárcsák, amiket még meg lehet élezni, de ezekenek az él tartama már nem lesz olyan mint a gyári, ezt is érdemes szem előtt tartani.

A kopott marótárcsa vagy marófej, ugyanolyan pontatlan kulcsmásolatot eredményez, mint a rosszul beállított kulcsmásoló gép! Erre mindenképpen  érdemes odafigyelni.

Minden a gép működését befolyásoló változtatás, újabb beállítást igényel. Amikor csak azért cserélünk marót meg tapogatót, mert egy Ford kulcsot kell elkészíteni, előtte és utána is érdemes ellenőrizni a gép pontosságát.