Kulcsokhoz tartozó kódkártya szükségessége

Gyakran kapunk képeket kulcsokról, hogy tudjuk-e őket másolni, mert máshol nem tudják megcsinálni.

Az esetek többségében másolható kulcsokról van szó, csak a kulcsmásolók többsége, még mindig minimális tudással és árukészlettel (nyerskulccsal) rendelkezik. Tisztelet a kivételnek!

Vannak azonban olyan kulcsok, melyek nagyon szigorú másolásvédelem alatt állnak.

Megtörtént eset volt a múltban, hogy Magyarország legnagyobb olajipari vállalata, Mul-T-Lock főkulcsrendszert használ. Szabadalmi védelem alatt állnak a kulcsok, de ezen felül, még extra igény végett, önálló profilt is kapott a zárgyártó cégtől. Ez azt jelenti, hogy ugyanabból a termékből, ami kereskedelmi forgalomban van, az ő termékükhöz nem lehet kulcshoz hozzáférni. Minden alkalmazott, aki kulccsal rendelkezik, egy komoly szerződést ír alá, hogy milyen extra költség lép fel kulcselvesztés esetén. Milliós összegről beszélünk.

Egy névtelen kerékpáros kereste fel üzletünket, hogy a nála lévő kulcsot tudjuk-e másolni? Mivel láttuk, hogy egy Mul-T-Lock Interactive+ kulcsról van szó, így egyből kértük a kártyát, ami nem volt neki. Feltűnt viszont, hogy nem az “általános” kulcsprofilt hozta, hanem egy olyan kulcsot, amit eddig mi nem ismertünk. Az illető elment, mivel nem tudtunk segíteni neki. Hamar kiderült, hogy elhagytak egy kulcsot, és ezért próbáltak meg egy kolléga kulcsából készíttetni egy másikat. Az illetőtől megvált a MOL, de a teljes szintet újra kellett kódolni, ez kb. kettőszáz zárbetétet érintett, és mintegy százhúsz új kulcsot kellett készíteni. Ennek a költsége közel milliós tétel volt, ezt a munkavállalón hajtják be. Valószínű, ha bevallotta volna az illető, megmaradt volna a munkája, és nem kellett volna kifizetni sem, de nem így történt.

Még nagyon sok hasonló esetet tudunk, és sokszor nem értjük, mert egy teljesen laikus ember is láthatja, hogy nem egy “egyszerű” kulccsal van dolga.