Létezik olyan zár, amelyet akkor is ki tudunk nyitni, ha valaki bent felejtette a kulcsot?

Biztos sokakkal fordult már elő, hogy hazaértek, próbáltak bejutni a lakásba, de az ajtó zárva volt, pedig biztosan volt már otthon valaki. Sebaj, majd bejutunk kulccsal, ám ez sem megy, mert a zárban valaki benne felejtette a kulcsot.

Kopogunk, csengetünk zörgünk. Jó esetben ezt már meghallja valaki, mondjuk a kamasz gyermekünk, aki figyelmetlenségébe hagyta bent a kulcsot. Ám rossz esetbe egy idős rokon járt így, a zajt pedig nem hallja, mert vagy hangosan szól a tévé, vagy pedig rosszul lett, mi pedig nem tudnunk bejutni segíteni.

Az ilyen esetek megoldására érdemes vészfunkciós zárakban gondolkodni. A legtöbb hotel és panzió szobaajtaján ilyen van, ugyanis az ilyen zárak esetén nem számít, ha valaki benne felejti a zárban a kulcsot, mert a másik kulcs ettől függetlenül fog tudni mozogni a zárban. A vészfunkciós zár kifejezetten az olyan esetekre van kitalálva, amikor erre szükség van, vagyis hogy két kulcs is egyidejűleg lehessen a zárba, és nyitni-csukni lehessen így is. Ha tehát zárcserében gondolkodunk, nem árt, ha tudjunk, hogy ilyen lehetőség is a rendelkezésünkre áll.

Kiknek, hova javasoljuk az ilyen zárakat?

Amikor zárat cserélünk, mindenképp gondoljunk arra, hogy kik élnek velünk. Kamasz gyerekek esetén is jó a vészfunkciós zár, de a kisgyerekes családoknak is jó választás, hiszen előfordulhat, hogy anya elalszik nap közben, a kulcs a zárban, apa pedig nem tud bemenni, csengeti pedig nem akar, mert nem szeretné felverni a kicsit, vagy akár a fáradt párját. Ebben az esetben nagyon jól jöhet, ha a kulcs akkor is nyitja a zárat, ha egy másik éppen benne van. De nemcsak ebben az esetben jó választás a vészfunkciós zár.

Az idős rokonok ajtajára is érdemes ilyet felszerelni, akár külön élnek tőlünk, akár egy lakásban velünk. Ez segíthet abban, hogy baj esetén a lehető leghamarabb tudjunk intézkedni, és bejutni. Akár valaki életébe is kerülhet, hogy a mentők már ott vannak az ajtóban, de bejutni nem tudnak, mert a kulcs a zárban maradt. Egy ajtó betörése nagy költségekkel, és személyi sérüléssel járhat, így ezt nem érdemes bevállalni, inkább válasszunk vészfunkciós zárat.