Maco ablakvasalatok, rúdzárak

2019 őszétől kezdődően újra tudunk Maco ablak rúdzárakat értékesíteni. Fontos, hogy csak a régi bukó-nyíló ablakok rúdzárját tudjuk egyelőre biztosítani. Tehát sarokváltó és egyéb kiegészítők, zárfogadókat továbbra sem tudunk beszerezni. Dolgozunk rajta, hogy legyenek ezek is, de nem könnyű egy olyan vasalat-értékesítővel, mint a Maco, aki nem akar eladni. Nekik az teljesen megfelel, hogy a műanyag ablakgyártók megvásárolják kedvező áron a Maco zárakat és beépítik oda, ahova eladták az ablakokat. Sajnos azzal a problémával már nem foglalkoznak, hogy egy-egy vasalat 10-15 év távlatában, a karbantartás hiányától tönkremegy, törik vagy szorul. Az ablakgyártót hiába keresik vissza, vagy már rég másik cégben vannak, vagy a garancia amúgy is lejárt.

A Kulcskirály megoldást próbál nyújtani azoknak az ügyfeleknek, akiknek az ablakait Maco típusú zárral szerelték. Ezekből a rúdzárakból 8 különböző méret létezik, attól függően, mennyire magas az adott nyílászáró.

A Gr-7 jelölés a legtöbb esetben már erkélyajtóban van, mert annak a magassága meghaladja a 2000 mm-t.

Rúdzárak beazonosítása

Honnan tudom, hogy nekem a rúdzárra van szükségem és nem másra? Ez viszonylag egyszerű. Ha a kilincs csak forog körbe-körbe, vagy kattogva, akadozva mozog, de nem tudom se nyitni, se buktatni az ablakot, akkor szinte biztos, hogy az ment tönkre. Szinte kivétel nélkül az a forgó egység törik el, amibe a kilincs is csatlakozik. Amikor a kilincset leszereljük, sok esetben kis apró vagy nagyobb spiáter darabkák hullanak ki. Ha már nem is tudjuk kinyitni az ablakot, akkor próbáljunk meg egy jó széles lapos csavarhúzót a nyílásba tenni, és kezdjük el tekergetni, hátha megmozdul. Ha nem akarunk vele szenvedni, hívjunk szakembert!

Amikor sikerült az ablakot kinyitni, akkor kell a rúdzárat tartó csavarokat eltávolítani és magát a zárat is kiemelni az ablak síkjából.

Az ablak kinyitott állapotában rögtön lehet látni, milyen zárra van pontosan szükségünk. Keressük meg a márkajelzést! Pl. Maco. Utána keressük meg a mérettartományt – ez egy tól-ig számsor. A végén ott lesz egy Gr - x valamilyen számmal, ez a rúdzár méretének könnyebb azonosítása végett van beleütve.

Rúdzár: DM 15 - ez a dornmas jelölés, vagyis a kilincs közepének távolsága az ablak szélétől.

Mit jelentenek a számok a záron?

Gr-7 2.101-2.350 1050

Ez a következőt jelenti:

Rúdzár-hosszabbító nélkül minimum 2101 mm és maximum 2350 mm lehet az ablak vagy ajtó magassága. Az 1050 az a méret, ami az aljától a kilincs közepéig tart. A rúdzárnak soha nem vágnak le az aljából (nagyon ritka és barbár megoldás), minden esetben a tetejére van ráhagyva, hogy ha toldani kell, akkor ott lehet. Az aljából azért sem vágnak le, mert az már a bukó sarok résszel is csatlakozik, annak pedig gyárinak kell lennie.

Folyamatosan keressük a megoldást, hiszen az ajtózárak beszerzésében is igény van a Maco többpontos rúdzárra, szalagzárra. Reméljük hamarosan azokat is be tudjuk majd szerezni.

Kulcskirály zárszaküzletből csak egy van! Csak a Nyugati mellett, a VI. kerületben a város pesti oldalán!

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 63.
Telefon: 06 70 322 7328
Email: zarplaza@zarplaza.hu

kulcsmásolás, kulcsmásolás Budapest, kulcsmásolás VI. kerület
kulcsmásolás, kulcsmásolás Budapest, kulcsmásolás VI. kerület
kulcsmásolás, kulcsmásolás Budapest, kulcsmásolás VI. kerület