Maco zár értékesítés Kulcskirály

Maco ajtó- és ablak vasalatok már a budapesti forgalmazótól!

A budapesti Kulcskirály zárszaküzlet egy komoly piaci rést próbál betölteni a többpontos ajtózárak és ablakvasalatok területén. Sok megkeresésünk van Maco típusú ablak- és erkélyajtó rúdzárjainak a meghibásodásából történő alkatrész beszerzésére. Sokan keresnek Maco alkatrészeket.

Folyamatosan raktáron tartjuk a GR jelölésű bukó-nyíló ajtóknak a rúdzárjait! A Kulcskirályban található Maco ablakzárak minden esetben jelölve vannak, a rúdzáron lévő számok, pl. GR-5 15501850-ig. A GR szám a rúdzár hossz-méretét jelöli, a további számsor a rúdzár lehetséges mérettartományát mutatja meg. Minden bukó-nyíló vasalatot méretre kell vágni, és felső irányba vagy hossztoldót, vagy sarokváltót kell alkalmazni. A Maco rúdzárak elsőként alkalmazták a gombafejes kialakítást, ami a megfelelő zárfogadó alkalmazása mellett, nagyobb biztonságot eredményez.

A legtöbb megkeresés a rúdzár cseréje, illetve annak a beszerzése szokott lenni. Az a tapasztalat, hogy egy Maco rúdzár a műanyag nyílászárókban szokott meghalni a legtöbbször. A probléma vagy a hibás beépítés, vagy a minimális karbantartás teljes hiánya.

Sokan adják-veszik a lakásokat, kevesen építkeznek a saját maguk részére, így olyan nyílászárókkal találkoznak, amiket már valaki előttünk beépíttetett, így egy kicsit több odafigyelést igényel a működtetése. Pontosan a toló-bukó ablakokról van szó, valamint a hozzá tartozó rúdzárról. Ebben is ugyan olyan Maco vasalat van, mint a többi bukó-nyílóban, csak az alsó és felső mechanika változik a szárnyon és a tokon.

A Maco toló-bukó ablakok helyes használata a következő: A kilincs felfelé állításával tudom buktatni az ablakot, ha a kilincs fordítása közben akadályt, vagy szorulást érzek, nem kezdem el egy méteres vascsővel rásegíteni, hanem megállok a forgatással, és kinyitott állapotban megnézem, melyik görgő lehet már elkopva, vagy a fogadókat nézem végig, hol lehet olyan mechanikai szorulás, ami miatt nem tudom a kilincset tovább forgatni.

A nyitás a kilincs vízszintes helyzetében történik, ilyenkor az egész ablak elindul felém, és amikor teljesen kiemelkedett a síkból, akkor tudom balról-jobbra, vagy fordítva, eltolni azt. A tolást mondhatni az ablak súlya végzi, abban ellenállást nem szabad éreznünk.

Amikor be akarom csukni az ablakot, először teljesen a tok széléhez húzom az ablakot, a toló-bukó ablak ilyenkor az alsó része behúzódik magától és bukó pozícióba kerül. Ha nem teljesen húzódott be, akkor egy picit lábbal az alsó felét segítjük, és utána tesszük függőleges pozícióba az ablakot. Ha minden passzol, a kilincset egy minimális erővel elforgatjuk teljesen függőlegesen alsó pozícióba. Az ablak ilyenkor teljesen összezáródik mindegyik ponton. Érdemes évente legalább kétszer WD-40-nel olajozni minden mechanikai elemét az ablaknak és a toknak.  Ezt azért írtuk meg részletesebben, mert nagyon sokan tekergetik össze-vissza a kilincset, rossz időben próbálják meg az ajtót becsukni, és nagyon hamar a hibás használatból adódóan teszik tönkre a vasalatot. A Maco rúdzárak jelenleg szinte mindegyik típusa a Kulcskirályban megtalálható!

Maco zárszerkezet szokott lenni még ún. kényszer toló-bukó nyílászáróknál. Itt egy nagy, hosszú kilincskar látható, és egy alu öntvény kilincsszerkezet. Ebből jobbos- és balos kivitelt egyaránt tartunk raktáron! Ezek nagy, nehéz acél- vagy alumínium ablakok szoktak lenni.

További Maco zárak a többpontos bejárati ajtózárak, legyen az műanyag- vagy faajtó. Ezeket a vasalatokat is raktáron tartjuk a Kulcskirályban! Itt is nagyon széles a választék, lehet négy gombafejes, keskeny kivitel, ami inkább műanyag ajtókban gyakori, és lehet mélyebb dorn-mérettel rendelkező, ami már fa- vagy acél ajtóban fordul elő gyakrabban.

Gyakori a bejárati ajtózáraknál a két acélcsap és a két bolzen, vagy másnéven pótcsap. Sokan nem tudják, de ha a rudazatnak nincs semmi baja, akkor a zártest közepe könnyedén cserélhető. Ezek lehetnek kilincs-emelésű vagy kulcs-működésű Maco zártestek. Nekünk van mind a kétféléből raktáron, vagy ha valami éppen elfogyott, a rendelésről folyamatosan tudunk gondoskodni.

Budapesten első számú Maco vasalat forgalmazó a Kulcskirály!  Egyedi igények beszerzése megoldható, mindig kiszerelt állapotban vagy fénykép alapján.

KULCSKIRÁLY – 06-1-312-2064