Mi az a mesterkulcs?

Talán csak a mesékben vagy a filmekben léteznek olyan kulcsok, amelyek minden zárat kinyitnak. A Harry Potter regénysorozat egyik részében említenek egy mindenzárat kinyitó és minden csomót kioldó szerszámról, aminek a valóságban biztos sokan örülnének. Bár ilyen szerszám valójában nem létezik, viszont olyan kulcs, ami képes sok ajtót kinyitni, viszont igen. A főkulcs rendszerek lényege ugyanis az, hogy minden szobához, irodához, helyiséghez van egy-egy külön kulcs, viszont létezik egy olyan is, ami mindegyiket képes kinyitni.

Ezt a kulcsot hívják mesterkulcsnak, és főkulcs rendszerek esetén van rá szükség. Számos olyan vállalkozás, vagy szállás van, ahol nagyon lényeges, hogy meglegyen a privát tér, de szükséges esetén akár egyetlen kulcs is nyisson minden zárat, mint a filmekben vagy a mesékben. A mesterkulcsos rendszer erre mind képes, és nagyon sok esetben találkozhatunk ilyen megoldásokkal. Általában PZ zárakról van szó, de akár kulcskártyás megoldásokról is, amikor a mágneskártyát csak érinteni kell, az ajtó pedig kinyílik.

Hová érdemes mesterkulcsos rendszert csináltatni?

A mesterkulcsos rendszereket nagyon ritkán találjuk meg magáncélú felhasználás esetén, bár akad erre is példa. Ugyanakkor leginkább irodaházak és hotelek/szállodák esetén gyakori. Az irodaházakban sokszor fontos, hogy csak az adott céghez tartozóknak legyen kulcsa a helyiségekhez, esetleg csak egy-egy munkatársnak, viszont fontos lenne egy mesterkulcs a takarítószemélyzetnek, esetleg a felső vezetés számára, hogy bármelyik irodába bemehessenek. A főkulcs rendszerhez nagyon sok irodát lehet csatlakoztatni.

A másik gyakori eset, amikor erre a megoldásra van szükség, az a hotelek és szállodák esete, amikor valóban elengedhetetlen, hogy a szobákba csak az menjen be, aki éppen bérli az adott szobát. Vész esetén viszont elengedhetetlen, hogy legyen egy kulcs, ami bármelyik ajtót kinyitja, illetve a takarítóknak is fontos, hogy ne kelljen egy rakás kulcsot magukkal cipelniük, mert az nem túl praktikus megoldás.