Miért érdemes új kulcsot szerezni a bejárati ajtóhoz, ha a családból valaki elvesztette a sajátját?

A kulcsvesztés rendkívül gyakori eset, talán az egyik leggyakoribb gond, ami a zárral/kulccsal történik. A kulcsvesztés nagyon kellemetlen lehet, hiszen ilyenkor csak állink az ajtóban, próbáljuk megtalálni a kulcsot, keressük-kutatjuk, feltúrjuk az összes zsebünket, a táskák zsebét, de nem leljük sehol. Ilyenkor persze sokáig megy a keresgélés, mert bízunk benne, hogy nem vesztésről van szó, csak átmenetileg nem találjuk a kulcsot. A végén aztán szembenézünk a problémával, és belátjuk azzal a kulccsal most nem fogunk bejutni a lakásba.

Ilyenkor egyébként érdemes tenni egy próbát, és visszamenni azokra a helyekre, ahol aznap jártunk, hátha valaki leadta a portán, a kasszánál, vagy a biztonsági őrnek. Sajnos ez sem vezet mindig eredményre, a legtöbb esetben nem. Persze, ha nem egyedül élünk, akkor valaki a családból előbb-utóbb hazaér, és segít majd bejutnunk, de a helyzet az, hogy ez csak ideiglenesen oldja meg a problémát. Bejutunk az otthonunkban igen, de ettől még nem feltétlen leszünk biztonságban.

Ha lopásról van szó, akkor valaki bejöhet a kulcsunkkal, ezért érdemes hívni egy zárszerelőt, és kicseréltetni a zárbetétet. Így új kulcs lesz az ajtóhoz, nekünk pedig nem kell attól tartanunk, hogy illetéktelenek is van bejárása hozzánk.

Mit tegyünk, ha mi vesztettük el a saját kulcsunkat, és nincs pótkulcs?

Abban az esetben, ha nincs rá esély, hogy egy családtag beenged minket az otthonunkba, akkor még inkább célszerű felhívni a zárszerelőt. Ha van rá esély, hogy meglesz a kulcs, akkor kérhetünk zárnyitást is, például, ha van odabent egy pótkulcs. Ezt azonban akkor érdemes választani, ha biztosak vagyunk benne, hogy a kulcsunk meglesz. Ha ugyanis elindulunk keresgélni, vagy csak kinyittatjuk a szerelővel az ajtót, de a kulcs nem lesz meg, amíg távol vagyunk, a tolvaj, aki elvette a kulcsunk, akár be is mehet hozzánk, a szándékai pedig nem lesznek barátiak. Érdemes tehát ebben az esetben is inkább zárbetétcserét kérni.