Miért kell új kulcs, ha lakást/házat vásárolunk?

Amikor lakást/házat veszünk, biztos, hogy találkozni fogunk azzal a tanáccsal, hogy azonnal cseréljük le kulcsokat, tehát végezzük el a zárbetét cseréjét a bejárati ajtón. Sokan persze erre csak legyintenek, hogy minek, a régi tulaj odaadta az össze kulcsot, be is írtuk a szerződésbe, esetleg új építésű a lakás, senkinek sem volt még hozzá kulcsa, minek költsünk erre? Nos, a helyzet az, hogy bár nem gondolunk bele, de lehet, hogy mégis van másnál kulcs, akár használtan vettünk ingatlant, akár mi építtettük.

Kezdjük a használt lakások/házak kérdésével. Tény, hogy az adás-vételiszerződésben tényleg belekerül, hogy mennyi kulcs van az ingatlanhoz, az eladó pedig aláírja, hogy ezeket át is adja. Legtöbbször ez meg is történik, sőt, még az átadás-átvételi dokumentumba is bekerül, hogy igen, kaptunk x darab kulcsot. Ez viszont még semmire sem garancia. Nem tudhatjuk, hogy a tulaj vagy egy családtagja nem tartott meg véletlenül egy kulcsot, hogy aztán visszatérje, akár egy ottmaradt holmijáért, akár más célból. Jobb biztosra menni, és lecserélni a kulcsokat.

Akkor is érdemes, ha újépítésű a lakás?

Az újépítésű házak, lakások esetében sincs rá garancia, hogy nincs oda kulcsa valakinek. A házba ugyanis az építőknek be kell jutni, tárva-nyitva meg nem állhat, hiszen a szerszámokat így ellophatják. Amint beszerelésre kerül a bejárati ajtó, az építésvezető, vagy egy munkás biztosan kap kulcsot. És mi arra a garancia, hogy nem másoltatja le? Semmi, talán az, a kulcs másolatvédett. Ebben az esetben nem kell aggódnunk, hogy valaki lemásolja, bár a másolatvédett kulcsok sem másolhatatlanak, csak nehezebb ezt megtenni.

Ám ha még csak nem is másolatvédett a kulcs, akkor nincs garancia, így érdemes a beköltözést követően lecserélni legalább a zárbetétet, ha silány zár került fel az új ajtónkra, akkor az egész zárat, mert így biztosak lehetünk benne, hogy senki sem tér vissza ártó szándékkal új otthonunkba. Jobb félni, mint megijedni, vagyis legyünk előrelátók és óvatosak.