Miért szorul a zárba a kulcs?

A kulcsok talán a leggyakrabban használt használati tárgyak, és nem is gondolunk bele, hogy mekkora terhelésnek vannak kitéve nap, mint nap. Mert gondoljunk csak bele, jövünk-megyünk, nyitjuk-csukja az ajtózárat, a kulcs dolgozik, majd a táskánkban, zsebünkben landol, ahol pedig a mobilnak, a tárcának, a többi kulcsnak, irattartónak, és még sokféle tárgynak ütközik neki. Ez pedig meggyengítheti a kulcsokat. Aztán egyszer csak azt tapasztaljuk, hogy a kulcs beszorult a zárba. Nem nyitja, nem forog el, nem jön ki, egyszerűen ott marad, ahol van, bent a zárban.

Ez pedig meglehetősen kellemetlen, főleg, ha egy igazán megterhelő nap végén esik meg velünk. Pedig biztos volt jele, a kulcs már biztosan deformált volt, esetleg sérült vagy törött a mindennapi igénybevételnek köszönhetően, tehát észre is vehettük volna. Persze a legtöbben nem is vetnek többet egyetlen pillantásnál a kulcsra, mielőtt a zárba helyeznék, így könnyen megvan a baj. Szerencsére lehet orvosolni, de nem azzal, hogy saját kezünkbe vesszük a probléma megoldását, hanem úgy, hogy hívjuk a zárszerelőt.

Mit tehetünk ilyenkor, illetve hogyan akadályozhatjuk meg, hogy ez megtörténjen?

A zárszerelő viszonylag gyorsan meg fogja oldani a gondunkat. A leggyorsabb módszer az, ha kicseréli a zárbetétet. Általában ilyen esetekben maga a zár nem sérül, csak a zárbetét, így elég ezt az alkatrészt kicserélni. Amennyiben van rá esély, hogy a zár nem sérült meg, akkor arra is megkérhetjük a szerelőt, hogy csak a kulcsot vegye ki, majd próbálja meg a zár megsértése nélkül kinyitni az ajtót. Ha van pótkulcs, ez is jó megoldás lehet. Az árakra azért kérdezzünk rá, mert lehet, hogy a zárbetétcserével járunk jobban időben és anyagilag is.

Ha pedig megoldódott a probléma, akkor egy kicsit a megelőzésre is célszerű gondolni. Nem kell nagy dolgokban gondolkodunk, elég egy kis odafigyelés. Ha lehet, ne tegyük olyan helyre a kulcsot, ahol megsérülhet, illetve mielőtt a zárba illesztjük, ellenőrizzük, hogy nincs rajta repedés, sérülés.