Mikor érdemes kulcsot másoltatni?

Erre a kérdésre rá lehetne vágni, hogy akkor, amikor még egy kulcsra van szükségünk, de a válasz azért nem ennyire egyértelmű. Természetesen általában akkor másoltatunk kulcsot, ha a meglévő készlet nem elég.

Valaki a családból szeretne magának egy sajátot, mondjuk kamasz gyermekünk, de előfordulhat az is, hogy a nagyszülők hozzánk költöznek, vagy épp mi hozzájuk, és a család bővülésével több kulcsra lesz szükség. Az albérletek esetében is előfordulhat, hogy a meglévő készlet új lakóinknak kevés.

Ezen túl azonban még számos oka lehet a kulcsmásolásnak. Például kulcsvesztés, amikor valamiért elkeveredik a kulcsunk, vagy ha épp pótkulcsra van szükség, hogy elrejthessük valahova. Az sem ritka, hogy az akadó zár problémáját egy sérült, deformált kulcs okozza, amit érdemes lecserélni, mielőtt a zárba törik. Ebben az esetben a kulcsmásolás lesz a megoldás. Érdekes kérdés azonban, hogy van-e olyan sérülés, ami lehetetlenné teszi a másolást. Az sem elhanyagolható szempont a másolásnál, hogy másolatvédett kulcsról van-e szó vagy sem.

A sérült kulcsok is másolhatóak?

A kulcs estében többféle sérülésről is beszélhetünk. Egy kulcs lehet csak deformált, ami azt jelenti, hogy nincs rajta törés vagy repedés, csak épp nem egyenes a felülete. Az ilyen kulcsok gyakran a mindennapi használat áldozatai, bedobjuk őket a táskánkba, vagy a zsebünkbe, és mivel gyengébb anyagból készülnek, mint a zárak, így a mindennapi használat során elveszíthetik az alakjukat. Ilyen esetekben természetesen lehet őket másolni, bár érdemes elvinni egy olyan kulcsot, ami nem deformált.

Ugyanez a helyzet, amikor sérült a kulcs, vagy épp repedt. A törött kulcsokat nem nagyon lehet másolni, bár van cég, ami képes a két félből egy egészet másolni. A repedt kulcsok még másolhatóak lehetnek, de mindenképp érdemes elvinni magunkkal a másoláskor egy ép példányt, hiszen nagy rá az esély, hogy úgysem egyetlen kulcsunk van az ajtóhoz. Ha igen, akkor még a sérülések előtt másoltassuk belőle egy pótkulcsot, ha másért nem is, azért, hogy ha egy eltörik, legyen egy másik, amiről másolhatunk egy újat.