Mikor jó ötlet a másolatvédett kulcs?

A másolatvédett kulcsok manapság egyre keresettebbek, sokan választják azt a megoldást, annak ellenére, hogy maga a kulcs, illetve a másolása is költségesebb, mint a hagyományos kulcsoké. Sokan abban bíznak, hogy így megvédik magunkat az esetleges betörésektől, illetve attól, hogy a kulcsot ne lehessen lemásolni. Ez persze valahol így is van, viszont nem árt leszögezni egy fontos dolgot. A másolatvédett kulcs lemásolása sem lehetetlen! A másolatvédelem lényegében azt jelent, hogy a kulcs másolásához speciális szerszám, megoldás kell, illetve jogosultság. A kulcs maga bonyolultabb szerkezet, mint a hagyományos kulcsok, ez pedig megnehezíti a másolást.

Másrészt nem sétálhat be a kulccsal bárki a legközelebbi kulcsmásolóhoz, hogy másoltasson egy kulcsot, ugyanis a másoláshoz jogosultság kell, és az sem lesz mindegy, hol másoltatunk. Ugyanakkor tisztában kell lennünk vele, hogy ha valaki elveszik a kulcsunkat, és egy ügyes szakihoz viszi, aki ért is hozzá, le fogja tudni másoltatni, még akkor is, ha időigényes, és bonyolult a feladat. Másolhatatlan kulcs nincs, ugyanakkor a másolatvédelem egy plusz védelmi vonal, melyet bizonyos esetekben érdemes bevetni.

Nyaralók, albérletek esetén mindenképp érdemes megfontolni

Sokan választják a másolatvédelmet, ha a gyerek kamasz lesz, és félnek attól, hogy valaki hozzáfér a kulcsához, de albérletek esetén sem ritka. Sok főbérlő választja ezt a megoldást, ugyanis így meg tudja úszni, hogy a régi lakó távozásával új zárbetétet kelljen az ajtóba tetetnie. Mivel a régi lakó nem tudja másoltatni a kulcsot, így ha visszaadja, nem fog tudni visszajönni csak úgy. Persze, ha nem adja vissza, akkor marad a zárbetétcsere, de ez meglehetősen ritka. A nyaralóknál is gyakran használják a másolatvédelmet, ugyanis hasonlóan az albérletekhez, a nyaralókat/bérlőket is meg tudjuk akadályozni abban, hogy saját kulcsot másoltassanak maguknak.

Nyaralók esetén sokszor a családtagok, rokonok élnek vissza a tulaj bizalmával, és másoltatnak magunknak kulcsot, és többet mennek a nyaralóba, mint bevallják. A másolatvédett kulccsal azonban ez könnyen megakadályozható.