Milyen a jó zárbetét?

A jó zárbetét minden esetben rendelkezik MABISZ minősítéssel, így igazolva van, hogy a biztosító társaságok elfogadják. Amennyiben ilyen zárbetét van az ajtóban és van érvényes lakásbiztosítás, a betörés esetén keletkezett kárt a biztosítók meg fogják fizetni. Abban az esetben is fizet a biztosító, ha a zárbetét valamilyen oknál fogva tönkremegy és cserére szorul, vagy ha elhagyták a lakáskulcsokat és emiatt kell zárcserét végeztetni.

A jó zárbetét a következő tulajdonsággal rendelkezik:

  • Fúrásvédett
  • Magkihúzás védett
  • Törésvédett
  • Manipulációs nyitás ellen védett
  • Másolásvédett kulcsok

Ezek a főbb védelmi funkciók, melyekkel rendelkezik az a zárbetét, ami a legmagasabb fokozatot kapja a MABISZ által, ez a 6-os fokozat.

A zárbetét minden esetben olyan beszerelés mellett biztonságos, ha nehezen hozzáférhető, nem lóg ki a pajzs, vagy a kilincs cím síkjából.

A minőségi zárbetét sokszor önmagában is képes az alapvető betörési formáknak ellenállni.

A jó, vagy a jobb zárbetétek nem kaphatók meg 2-5 ezer forint közötti áron, inkább a tízezer forint feletti ár-sávban mozognak.

A jó zárbetétek, vagy minőségi zárak, nemcsak MABISZ minősítéssel rendelkeznek, hanem különböző nemzetközi tanúsítványok is igazolják a betörés-ellenálló képességét. Ilyen minősítés a TÜV, vagy a VDS, illetve az SKG minősítések. Sok esetben, amennyiben a zárbetét gyártó már rendelkezik VDS minősítéssel, azt egy honosítás után a MABISZ automatikusan elfogadja, és illeszti be a megfelelő besorolásba.

Ebben a blogban szándékosan nem sorolunk fel zárbetét márkákat, hiszen mindenki megtalálja a magának és pénztárcájának megfelelőt, de itt is érvényes az az örök igazság, hogy ár/érték arányról kell beszélni.

Egy nagyon drága és ritka zárbetétet, mint pl. a Picard, is beszerelhetünk hibásan, miáltal az könnyedén tönkremehet, elromolhat. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a beszerelés módja gyakran fontosabb, mint maga a zárbetét tudása.

Fontos megjegyezni, hogy a jó minőségű zárbetétek törésvédelme nem képes minden esetben maximálisan megvédeni a bejárati ajtót. Mindig ellenőrizni kell, hogy a zárbetét mérete megfelelően lett-e kiválasztva. Az európai szabvány szerint a zárbetétek mérete 5 mm-ként változik, és az elérhető legrövidebb méret a 30×30 mm. Ezt nevezzük alapméretnek.

Manapság egy új bejárati ajtóban teljesen eltérő és extra zárbetét méretekkel lehet találkozni. Nem ritka a 40×80 méret sem, így elég extrának számít.

Érdemes megemlíteni a kulcsok típusát, illetve a csomagolásban található biztonsági kártyát.

A kulcs formája önmagában nem határozza meg a zárbetét minőségét, illetve ebből nem lehet állítani azt, hogy jó vagy rossz a zár. Fogazott, vagy annak kinéző kulcs is lehet magas védelmi fokozattal ellátott zárbetét, pl. BKS, vagy FAB, Abus Zolit, stb. Ezek mind jó minőségű zárak.

Pontfuratos vagy lapon mart kulcsokból nagyon sokféle van, kb. 15-20 éve az az általános hit került a köztudatba, hogy csak ezek a kulcsok adnak védelmet. Itt is érdemes minden esetben megvizsgálni, hogy milyen minősítéssel rendelkezik a zárbetét, illetve, fogásra is, és kinézet alapján is el lehet dönteni, hogy számunkra megfelelő-e. Továbbá fontos az ár is, ami minden esetben kereskedelmi árat jelent, nem zárszerviz/gyorsszolgálati árat.

Amit mi biztosan jó minőségű zárnak vélünk -az ilyen kulcs típussal-, az a Mul-T-Lock MT5+, RB LOCXIS, Keso, Abus Bravus, stb.

A középszerű zárbetétekről is szót ejtünk, ezek a Titan zárcsalád teljes választéka, Abus D6,D10,D15, Mauer, Mul-T-Lock 7×7, stb.

Speciális kulcsokkal ellátott zárbetétek, felsőkategóriában, ezek a következők:

Abloy Novell, Abloy Protec, Dom Diamant, Thirard Axira, BKS Janus, stb.

Amennyiben a zárbetét vásárláson gondolkodik, érdemes felkeresni egy zárszaküzletet, ahol személyesen is kézbe tudja fogni a zárat, és megfelelő tudással rendelkező eladók tudnak segíteni a kiválasztásban. Gondolja végig, hogy maga az ajtó mennyire ellenálló, illetve olyan zárbetétet is tud választani, amiből zárrendszert készíthet.

A zárrendszerekről bővebb felvilágosítást itt kap: www.fokulcsrendszer.hu

A Kulcskirály zárszaküzlet márka-független, több /fajta féle zárbetétet forgalmazunk, nagy méretválasztékban, különböző minőségek függvényében.