Milyen esetekben van szükségünk új kulcsra? Hogyan zajlik a kulcsmásolás folyamata?

Kevesen tudják, de a kulcsok mindig gyengébb anyagból vannak előállítva, mint maga a zár, éppen emiatt könnyebben eldeformálódnak, megsérülnek, de az sem ritka, ha el is törnek. Éppen amiatt érdemes vigyáznunk a kulcsainkra, főleg azért, mert könnyedén megrepednek annyitól, ha egy keményebb tárgy a táskánkban ráesik (például egy kulacs, vagy telefon).

Napjainkban rengeteg típusú kulccsal találkozhatunk, gondolhatunk itt akár a digitális kulcskártyákra, vagy a másolásvédett kulcsokra is.

A kulcsok azonban lehetnek akármilyen típusúak, néha napján el tudnak veszni, vagy meg tudnak olyan szinten rongálódni, hogy használhatatlanná válnak. Egy megsérült, elrepedt kulcsnál pedig nem ritka az, ha egy rossz mozdulat következtében valaki egyszerűen beletöri a zárba a kulcsát, ilyenkor pedig nagyon sok esetben az ajtót már csak szakember fogja tudni kinyitni.

Mennyi ideig tart egy kulcsmásolás?

A kulcsokat nem csak elveszíteni tudjuk, hanem el is tudjuk használni, ennek azonban mindig vannak előjelei, melyekre érdemes felfigyelni. Ha a kulcs már nem olyan könnyedén fordul el a zárszerkezetben mint korábban, a használata nem olyan zökkenőmentes, esetleg egy ideje szorul a zár, el kell gondolkoznunk azon, hogy készíttessünk egy új kulcsot, mielőtt az eredeti teljesen megadja magát.

A szakemberek az új kulcsokat egy úgynevezett kulcsmásológéppel tudják elkészíteni. A kulcsmásolás során az eredeti kulcsunkat egy csővázba helyezik, az üres kulcsot, ami ekkor lényegében még csak egy fémdarab beteszik az igazítószerszámhoz.

A másolás folyamata alatt az eredeti és az üres kulcs vízszintes mozgása során leveszi a gép a sablont a kulcsunkról, és ezt felhasználva egy erős penge az üres kulcsot megfelelő méretűre kivágja. Egyszerűen elkészül a kulcs pontos másolata, mely után már csak egy kis finomcsiszolásra lesz szükség, hogy a másolt kulcs jól működjön majd a zárszerkezetben.

A kulcsmásolási folyamat valójában csak néhány percet vesz igénybe, éppen ezért, ha azt látjuk, hogy az eredeti kulcsunk megsérült, megrepedt, vagy elkezdett deformálódni a használata során, készítsünk róla egy másolatot a biztonság kedvéért.