Mit tud a másolatvédett kulcs? Valóban másolhatatlan?

Gyakran hallhatjuk a másolatvédett kulcs kifejezést, ugyanakkor sokan nem tudják, hogy ez mit is jelent pontosan. Egyből fel is hangzanak a hitetlenkedő hangok, hogy tényleg létezik olyan kulcs, amit nem lehet másolni? De mi lesz velünk, ha elveszik a kulcs? Egyből új zár kell? Ez nem túl kifizetődő. A helyzet azonban az, hogy a másolatvédett kulcs nem azt jelenti, hogy a kulcs másolhatatlan vagy anyaga vagy kivitele miatt, hanem azt, hogy jogosultság kell a lemásolásához. Nincs olyan kulcs, amit előbb vagy utóbb, de ne lehetne sokszorosítani.

Természetesen a kulcsok esetében is vannak könnyen és nehezen másolható fajták. Egyes kulcsok kivitelükből adódóan nehezebben sokszorosíthatóak, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet őket másolni. A másolatvédett kulcsok esetében a helyzet az, hogy egy nehezebben másolható kulcsot kapunk, amihez még külön jogosultság is kell, ha valaki le szeretné másolni. Nemcsak a másoltató, de a másoló személye is kötött, vagyis általában megvan határozva, hogy mely kulcsmásoló cégek végezhetik csak el a másolást. Persze fel lehetne tenni a kérdést, hogy erre mi szükség van?

Amikor mégis megéri ezt a megoldást választani

A másolatvédett kulcs akkor jön jól, ha a kulcs sokszor kerül idegenek kezébe, és tartunk attól, hogy saját kulcsot csináltatnának maguknak. Ha nem szeretnénk, hogy gyermekünk épp aktuális barátja saját kulcsot csináltasson magának, akkor jó megoldás lehet a másolatvédelem, de például albérlet tulajdonosok is gyakran választják ezt a lehetőséget. A főbérlők azért kedvelik ezt a megoldást, mert így biztonságban tudják a kulcsot, így ha egy bérlő távozik, és visszaadja a kulcsot, nem kell attól tartani, hogy másoltatott belőle magának, és ezért megúszható a zárbetétcsere is.

Azoknak is jó lehetőség, akik turistáknak adják ki nyárra a lakásukat, vagy szobájukat, mert így biztos nem kerül lemásolásra, amíg több kézben megfordul a kulcs. Azt természetesen számításba kell venni, hogyha mégis másolásra kerül a kulcs, akkor drágább lesz, mint egy hagyományos kulcs esetében.