Mit tud a másolatvédett kulcs?

A másolatvédett kulcs egy jó lehetőség arra, hogy biztosítsuk, senki másnál nem lesz pótkulcs, csak annál, akinek mi adtunk. Azt érdemes előre tisztázni, hogy lemásolhatatlan kulcs nem létezik, a másolatvédelemmel ellátott kulcs is másolható. De ha ez így van, akkor mit jelent a másolatvédelem? Nos, azt, hogy a kulcs másolásához jogosultság kell, nem másoltathatja le csak úgy akárki. Az sem mindegy, hogy melyik kulcsmásolóhoz megyünk, mert nemcsak a másoltatás jogosultsága van megszabva, de az is, hogy melyik cég jogosult elvégezni a munkát.

Egyes cégek még azt is biztosítják, hogy illetéktelen személy másolási igénye esetén értesítik a rendőrséget, bár ez ritka. A másolatvédelem attól véd minket, hogy mondjuk egy idegen, vagy egy rokon vagy albérlő másoltasson magának kulcsot úgy, hogy mi nem is tudunk róla. Azt nem árt tudni, hogy a másolatvédett kulcsok drágábbak, mint a hagyományos kulcsok, ahogyan a másolásuk is jóval költségesebb.

Mikor érdemes másolásvédelemmel ellátni egy kulcsot?

Igazából bármilyen kulcs kaphat másolatvédelmet. Akár a saját lakásunk kulcsát is elláthatjuk vele, különösen, ha attól tartunk, hogy valaki hozzáférhet, és lemásoltathatja, mondjuk a munkahelyünkön. Ha tartunk attól, hogy valakinek érdekében áll az irodánkba mászkálni, akkor ez nem egy rossz megoldás arra, hogy kivédjük, valaki saját kulcshoz jusson hozzánk. Akkor sem rossz ötlet, ha építkezünk, és tartunk attól, hogy a sok munkás közül valaki másoltat egyet magának. Ilyenkor érdemes olyan kulcsot adni a kivitelezőknek, ami másolatvédelemmel van ellátva.

Akkor is jó ötlet lehet, ha albérletbe adjuk ki a lakásunkat, és nem szeretnénk, hogy a lakók döntsék el, mikor kell még egy kulcs nekik. Ezzel akkor is védjük magunkat, ha elköltöznek, így biztosak lehetünk benne, hogy nem tartottak meg maguknak kulcsot, és nem térnek vissza, mondjuk azért, hogy a következő lakót meglopják, minket pedig megkárosítsanak azzal, hogy nem tudjuk majd kiadni a lakást, mert folyton feltörik. Megússzuk a zárcserét, hiszen senki másnál nem lehet kulcs, csak nálunk, és annál, akinek adunk.