Mit tud egy másolatvédett kulcs?

Napjainkban egyre népszerűbbek a másolatvédett kulcsok, ennek ellenére a mai napig rengeteg tévhit kering körülöttük. Amikor lakásfelújítás során a nyílászárókat kicseréljük, érdemes a zárak korszerűsítésére is rászánni az időt, és a pénzt, hiszen a betörők a mai napig legtöbbször a bejárati ajtón keresztül jutnak be a lakásokba.

Jó tudni, hogy létezik törésbiztos zár, mint ahogy létezik olyan kulcs is, amit nem lehet lemásolni az első, sőt még a második kulcsmásolóba sem. Léteznek ezenkívül természetesen bonyolultabb kulcsok is, melyeknek másolása már komoly szakértelmet, és tudást igényel, de ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy azt a kulcsot ne lehetne lemásolni. Mindenképpen tisztázni kell, hogy nem létezik olyan kulcs, amit semmilyen módon ne lehetne másolni, viszont a másolatvédett kulcsok másolása nem egy egyszerű dolog.

Mikor jönnek jól a másolatvédett kulcsok?

Ha egy kulcs másolatvédett, akkor az úgy lett kialakítva, illetve olyan technológiával lett előállítva, hogy ne tudja azt könnyedén bárki lemásolni. Emellett fontos megjegyezni, hogy az ilyen kulcsok másolásához minden esetben jogosultság kell, tehát akárki nem tud belőle még egyet készíteni a sarki kulcsmásolóban. A kulcsmásoló el se fogja vállalni a munkát, sőt jobb esetben még jelenti is az esetet, legalább a cégnek, akik elkészítették a másolatvédett kulcsot.

Sajnos előfordulhat olyan szituáció például egy családi nyaraló esetén, hogy adunk egy kulcsot egy barátunknak, hogy használja a nyaralót, majd ő a tudtunk nélkül másol magának egy új kulcsot, hogy amikor csak lehet, visszajárjon pihenni. Az is megeshet, hogy ugyanezt egy szerelő csinálja, sajnos ez is jellemző főleg a nyaralók esetében. Ha egy albérletről beszélünk, akkor sem árt, ha a tulajdonos másolatvédett kulcsot készíttet, hiszen ezzel megakadályozhatja azt, hogy az új tulaj mielőtt kiköltözne az ingatlanból saját kulcsokat másoltasson magának. Abban az esetben is jól jöhetnek a másolatvédett kulcsok, ha gyakran elveszítjük a kulcsainkat, vagy ha olyan helyen dolgozunk, ahol a személyes holmijainkhoz bármikor hozzáférhet egy idegen.