Mitől deformálódhat el egy kulcs?

Tollas kulcs szinte nem is deformálódik el, ám a lapos, bejárati ajtóhoz való, régebbi típusú kulcsokkal előfordul. A tollas kulcsok tömörebb anyagból vannak, ahogyan a biztonsági zárak kulcsai is már masszívabbak. Bár fémből van a kulcs, mégis puhább az anyag, mint a záraknak általában, különösen akkor, ha valamilyen silány anyagból készült, mert olcsón akartuk megúszni a kulcs és zár kérdését. Persze ez még önmagában nem jelenti azt, hogy egy kulcs deformálódik, ahhoz valamilyen erőhatás is kell.

Természetesen ilyenkor sokan rávágják, hogy ilyen velük nem fordulhat elő, mert a kulcs a zsebükben vagy a táskában biztonságba van. De gondoljunk csak bele, hogy mennyi minden van egyszerre a zsebünkben vagy a táskánkban, mobil, másik kulcs, smink készlet, pénztárca, apró, határidőnapló, stb.. A kulcs pedig mindennek neki tud ütődni, a farzsebünkben kerülve pedig az sem kizárt, hogy ráülünk. Folyamatosan erőhatásoknak van kitéve, és előbb vagy utóbb, de megeshet, hogy megadja magát, és eldeformálódik. Persze kezdetben nem nagyon, csak egy kicsit, ami még nem zavarja a zárnyitásban, de később ez akár komoly gondot is okozhat.

Mit tehetünk ellene?

Először is érdemes végiggondolni, hogy nem lenne-e jobb egy masszívabb zár, illetve kulcs. Ha amúgy is zárcsere előtt állunk, érdemes erre is gondolni. Emellett célszerű időnként ellenőrizni a kulcsok állapotát, hogy nem deformálódott-e el egy kicsit. Ennek nagyon egyszerű a módja, mindössze az asztalra kell letenni a kulcsokat, és ha nem fekszik rajta egyenesen, akkor célszerű másoltatni egy újat. Azzal is sokat tehetünk, ha figyelünk rá, hogy a táskában a kulcs egy külön zsebbe kerüljön.

De miért is fontos, hogy odafigyeljünk a kulcsokra? Természetesen azért, mert ha nem vagyunk elég körültekintőek, akkor a deformált kulcs könnyen a zárba szorul, esetleg bele is törik, ami akár az egész zár cseréjéhez is vezethet. Persze elég lehet egy zárbetét csere is, de az is drágább, mint a kulcsmásolás, amivel megelőzhetjük a bajt.