Nyerskulcs, nyerskulcsok

Aki már járt a Kulcskirályban (Pesten, a Nyugati tér mellett), az pontosan tudja, hogy mekkora választékkal rendelkezünk a kulcsokból.

Tulajdonképpen csak azokat a „speciális” kulcsokat nem tudjuk elkészíteni, amelyek zárgyártójával valamilyen okból kifolyólag nem tudtunk megállapodni, például az EVVA-val. De ezek annyira kis mennyiségű, minimális kulcs mennyiségek, hogy egyszerűbb a tulajdonosnak zárat cserélni, mint a kulccsal bajlódni.

A kulcsmásolás alapjául szolgál a kulcsmásoló gép és a nyerskulcs. Ezt azért tartjuk fontosnak kiemelni, mert naponta szembesülünk azzal, hogy más kulcsmásoló hozzánk irányította az ügyfelet, mert neki nincs megfelelő nyerskulcsa. Többnyire az az ok, hogy nem túl gyakori a kulcs, és nagyon sokféle kulcsot megjegyezni nem egyszerű feladat.

Itt jönnek képbe a nálunk dolgozó kulcsmásolók, akik olyanok, mint egy katalógus adatbázis, a legtöbb kulcs a fejükben van, így könnyedén beazonosítják őket.

A nyerskulcs-választék növelése érdekében a helyet is megnöveltük amennyire csak lehetett, így még nagyobb választékot tudunk biztosítani ügyfeleinknek.

De nemcsak a nyerskulcs választéka fontos, hanem annak minősége is!

Mivel a Kulcskirály nagyon sok zárgyártóval áll napi kapcsolatban, így sok esetben tudjuk biztosítani  a legjobb minőségű nyerskulcsot, mégpedig a gyárit! Amiből van lehetőségünk, hogy gyári kulcsot másoljunk, azt minden esetben arra készítjük el.

Egy pár példa, de nem az összes, hogy mely gyártók kulcsainak használjuk a gyári nyerskulcsát.

 • Abus – D6, D10, D15, Bravus, és bármelyik másolásvédett Abus kulcs esetén.
 • Mul-T-Lock – 7×7, Integrator – ebből több profil van, az összes kérhető nálunk! A hevederzáras is, de kell a kódkártya hozzá! Interactive 206, 264, MT5+, tulajdonképpen az összes.
 • Keso – védett kulcsok, omega csap védelemmel, kódkártya és egy gyári kulcs kell!
 • RB – LOCXIS és Dynamic
 • Tesa – T5 és T60,
 • FAB mindegyik!
 • Abloy bizonyos típusok!
 • Elzett, 751 és X-11, és ANS2
 • Technomax széfek, páncélszekrények.
 • Mottura zárbetétek és tollas kulcsok, MyKey kulcsok csak kódkártya alapján.
 • Titan fogazott kulcsok K1, K5, K66

Mivel hatalmas a választék, és sok kulcs nem áll semmilyen másolás-védelem alatt, így évtizedek óta vannak nyerskulcs gyártó cégek. Európában az egyik legnagyobb a Silca és a JMA.

Ezektől a cégektől több tízezer féle kulcsot lehet rendelni, a választékuk évről-évre növekszik, persze vannak olyan kulcsok is, melyek az évtizedek alatt eltűnnek. A nem gyári nyerskulcsok között is van minőségbeli különbség, ezért mi mindig a jobbik típust választjuk.

Mi lehet a nyerskulcsok között a különbség? – Elsősorban a kopásállóság, ami a mindennapi használatból ered.

A második fő szempontunk a pontosság – sajnos a nyerskulcsok között is lehet olyan eltérés, ami rossz minőségű másolathoz vezet.

Újabb szempont a forgácsolhatóság, hogy mennyire eszi a kulcs a marótárcsát, pontos marad-e a kulcs a másolás után. Mennyi sorja marad a kulcson?  Változik-e a felülete a kulcsnak?

Az egyszerűbb kulcsok is mind valamilyen ötvözetet, többnyire vasat tartalmaznak, amit nikkel, vagy egyéb felületbevonással védenek az oxidálódás ellen. Ha ez a felület nagyban sérül, lepattan a kulcsról, akkor egy pár hét múlva már egy rozsdás kulcsot adunk az ügyfél kezébe, ami nem szerencsés, hiszen a zsebünkben tartva, egy mosás után igen nagy kárt tud tenni.

Végezetül egy történet a hozzá nem értésről és a rossz nyerskulcs kiválasztásáról:

Kiemelt zárszerviz partnerünk a Zár Zorro (www.zarzorro.hu) beszerelt egy családi házba egy saját importos, izraeli, másolásvédett RB LOCXIS zárbetétet. A megrendelő ragaszkodott hozzá, hogy a kulcsot ne lehessen sok helyen elkészíteni. Olyat kapott, hiszen ehhez a típushoz, csak a mi zárszaküzletünk készít kulcsot. Az ügyfél összekeverte a két üzlet nevét és a budai oldalon lévő, hasonló nevű kulcsmásolóhoz ment, aki ugyan látta, hogy nem ugyanaz a kulcs, de elkészítette azt Mul-T-Lock –ból.

Természetesen nem lett jó a kulcs, a tulajdonos másodszorra már jó helyre érkezett, a pesti oldalra, hozzánk, a Kulcskirályba – itt elsőre, gyári nyerskulcsra, a saját nyerskulcsára készítettük el a kulcsot, ami azóta is hibátlanul működik.

Azt mi továbbra sem értjük, ha az ember vesz pl. egy Mercedest, abba hogy akarnak belerakni egy Audi kulcsot???  Számunkra megdöbbentő volt, hogy az az üzlet, aki azt híreszteli magáról, hogy „ők nem rontják el”, hogy tudnak ekkora hibát elkövetni… Na, mindegy, sajnos az ügyfelünk nem ment vissza a panaszával, pedig nem olcsón csinálták meg a használhatatlan kulcsot.