Okos zár – Dobja el lakáskulcsait – itt a jövő!

Az egyéni dolog, hogy az otthonában, lakása belterében ki, milyen okos eszközöket használ, de mint a leggyengébb pont, a bejárati ajtó védelme is működtethető különböző okos eszközökkel. Ma már, mikor a küszöbön a jövő, a mobiltechnológia alkalmazható a bejárati ajtónál is. Nyisson, zárjon mobiltelefonnal, ujjlenyomattal, klaviatúrás kóddal, dobja el a kulcsait!

Az elektromos, illetve mobiltelefonos applikációval működő zárrendszerekről megoszlanak a vélemények. Többen hangoztatják, ez a jövő, ami lehet, de nem Magyarországon, és főleg nem tömegcikként.

Az, hogy a mobiltelefont használjuk lakáskulcsként, talán még működhet is, bár a legtöbb ember egy normális, éles képet nem képes a mobiljával fényképezni, de gondoljuk egy applikáció használta talán ennél egyszerűbb. Így tételezzük fel, hogy az emberek nagy része fogja tudni kezelni ezt.

Azonban ez igenis pénzkérdés. Addig, amíg Magyarországon az ár az elsődleges szempont (a minőséggel szemben), addig az ilyen eszközök mindenki által történő használatának az esélye kevés. Egy ilyen applikációval ugyanis nem működtethető bármilyen zárbetét. Ehhez egy speciális zárbetét szükséges, illetve egy egység, amely ezt működteti. Ezek pedig nem pár tízezer forintba kerülnek. Hiszen gondoljunk csak bele. Egy prémium kategóriás zárbetét ára 20-25 ezer forintnál kezdődik, alapméretben. Minimum egy ilyen zárbetétre lesz szükség, és akkor még nem beszéltünk az eszközről, azaz a központi agyról, az applikációról, a tasztatúráról, az ujjlenyomat olvasóról.

A Mul-T-Lock gyárnak van egy ENTR névvel illetett ilyen eszköze, amely abszolút felsőkategóriás, ám saját zárbetétet működtet. Az alapmodell mobiltelefonról működtethető, ám rendelhető hozzá ujjlenyomat olvasó, vagy tasztatúra is, amely kód begépelésével nyitja-zárja az ajtót.

Az izraeli RB is rendelkezik ilyen eszközzel, amely egy elektro-mechanikus, ugrókódos rendszer, de ehhez szintén saját zárbetét szükséges. Ez működtethető távirányítóval, tasztatúrával, ujjlenyomat olvasóval, vagy applikációval okostelefonról. Az ára kedvezőbb az ENTR-nél, de itt sem tízezer forintokról beszélünk. Ráadásul ezeket a rendszereket csak rendelésre lehet még megvásárolni, kb. 3-4 hét mire beérkezik az országba. A pontos ajtóméretet és zárbetét méretet azért tudni kell.

Persze hirdetnek a neten hasonló applikációs rendszereket 60 ezer forinttól, ám ezek nem zárszerkezetbe beszerelt zárbetéttel működnek, hanem utólag az ajtóra szerelhető zárral. Természetesen ebben az esetben nem szabad a legnagyobb védelmet elvárni, mert bár maga a zárbetét nem hozzáférhető, nyitható, de a befeszítéses eljárás ellen nem véd, amennyiben az ajtó nem acél biztonsági-, hanem pl. műanyag-, lemezajtó, stb.

Szóval maga az ötlet nem rossz, sőt jó, és Nyugat-Európában már működik is. Azonban nálunk erre még várni kell. Aki ennek ellenére úgy gondolja, hogy energiát, pénztárcát nem kímélve szeretné egy ilyen eszközzel működtetni a bejárati ajtaját, annak természetesen állunk rendelkezésére.

Érkezzen a jövő Magyarországra is, ne legyünk örökké utolsó befutók! Működtessük ajtóinkat mobiltelefonnal vagy kóddal!

KULCSKIRÁLY Zárszaküzlet

Budapest VI., Bajcsy-Zsilinszky út 63.

Telefon: 06-1-312-2064