Postaláda zárak, kulcsok

A postaládák zárjai nálunk nem nagyon vannak komoly biztonsági fokozattal ellátva. Ennek leginkább az ár az egyik fő tényezője, illetve az, hogy nem éri meg a lakás kulcsunkhoz hozzákódolni, mivel az a zár, amit a postaládába kellene szerelni kb. ugyanannyiba kerülne, mint a bejárati ajtónkban lévő. Nyugat-Európában természetes, hogy nincs külön kulcsa a leveles ládának, az ugyanúgy a főkulcs része. Egy Evva vagy egy Gege rendszerben ez teljesen természetes. Pedig ott még nyugodtabbak lehetünk, hogy nem fog senki sem a levelesládánkban turkálni.

Kis hazánkban a legjellemzőbb, hogy külön kulccsal nyitjuk a postaládát, és ez a kulcs a szokványosnál eltérőbb, kisebb, sokkal egyszerűbb. Egy ügyesebb ember gyakorlatilag pár gémkapoccsal vagy dróttal ki tudja nyitni, és vissza is tudja zárni ezt a típusú zárat. Maga a postaláda ma már csak jelkép, illetve egy két hivatal teszi kötelezővé. Például a NAV, hogy a cég, ahova be van jelentve, a postaládán is kötelező a nevét feltüntetni (tiszta középkor).

Milyen típusú zárak és kulcsok a jellemzők? Mikkel találkozunk nap, mint nap?

Pl. Elga postaláda zár, szaknyelven 494/20 – és egyik megnevezés sem mond semmit. Ez a zár legkönnyebben a kulcsról azonosítható be, kicsi, kerek feje van, és lyukas a vége ahol egy kis tollacska van. Sok esetben van a kulcson szám, régen az ilyen kulcsok még szám szerint is kaphatók voltak, de a mai modern kulcsmásoló technológiának köszönhetően, ezeket a kulcsokat is már profi kulcsmásoló gépeken készítik el. Bizonyára a 90-es évekből ezekből maradt a legtöbb, főleg a panel- és társasházak lépcsőházában. A kétezres évek közepétől már nem készült ilyen zárral postaláda, így nagy valószínűséggel, ez a típus lassan, de biztosan lecserélődik.

A mostani postaláda zárak fajtáját a gyártók határozzák meg elsősorban. Amennyiben zárható levélszekrényt vásárolnak üzletünkben, a Kulcskirályban, biztosan valamilyen egyszerűbb kulcsos megoldással fognak találkozni.

C37 – ez sem mond semmit, itt is többnyire a hozzátartozó kulcs az, ami alapján könnyebben be lehet azonosítani a zárat, de sok esetben egy perc alatt kikapják a régit, elviszik a Kulcskirályba, ahol meg tudják venni az újat. Ezzel a zárral még most is szerelnek postaládát.

Anbo vagy SIB postaláda zár – itt is a kulcs, ami meghatározó, ebből könnyedén lehet következtetni a zárra, de tudni kell, hogy ezekből a zárakból többféle mélységgel is készült kulcs, így aki nem tudja, vagy nem akarja kiszerelni a zárat, az hívja postaláda-zárcsere szolgáltatónkat, ahol meg tudja rendelni a postaláda zárcserét, rövid határidővel.

Az Anbo vagy SIB a kulcsok műanyag fejűek, sajnos előfordul, hogy a műanyag fej egyszerűen letörik tőben, ilyenkor csak a másolás segít. A kulcsmásoláskor van lehetőség akár fém fejűre is kérni a kulcsot.

A legtöbb postaládához két darab kulcs tartozik, ez sok esetben, nyáron, nyaralás előtt bizonyul kevésnek. Adunk egy megbízható szomszédnak, vagy családtagnak, rokonnak, hogy vegye ki a leveleket, hirdetéseket, ezzel se keltünk feltűnést, hogy nem vagyunk otthon. Ilyenkor felmerül a kérdés, hol másoltassak postaláda kulcsot? A válasz nagyon egyszerű, szinte bárhol, hiszen a legtöbb kulcsmásoló biztosan megcsinálja, de garanciát csak a Kulcskirály vállal ezekre a kulcsokra is! És még egy fontos dolog, a Kulcskirály nem rontja el a kulcsmásolást! Nem kell visszajönni hozzánk azért, mert rossz lett a kulcs, nem működik.

A postaládák közül van egy-két jobb minőségű is, amik oszlopba vannak szerelve, vagy önálló, családi házak kapuján, kerítésén találhatók. Ilyen pl. az olasz Silmec postaláda.

Ár-érték arányban az egyik legjobb, sok rozsdamentes típusa pedig tovább kitart, mint maga a kerítés.

Még néha előfordul Meroni és Ar-Fe típusú postaláda zár is, nem túl gyakori, ezekhez is lehet kulcsokat másoltatni nálunk, a Bajcsy-Zsilinszky úton.

KULCSKIRÁLY – Budapest VI., Bajcsy-Zsilinszky út 63.

Telefon: 06-1-312-2064 és 06-70-322-7328