Postaládák műanyag ajtón

Postaláda követelmények, érdekességek – USA

Az Egyesült Államokban egészen másfajta szabályok vonatkoznak a postaládákra, mint Európában, illetve nálunk, Magyarországon.

A postamester által nem minősített postaládák például nem is használhatók. Így egyedi készítésű postaládák esetén minősíttetni kell a postaládát még a felszerelés előtt a helyi postahivatalban. Az egyedi postaládákra sem vonatkoznak egyébként más szabályok, mint a boltokban kaphatókra, ám ha valaki teljesen egyedi dizájnt, stílust szeretne, az mindenképpen hitelesítésre szorul.

Mik is ezek a szabályok? Nos, ilyenkor elsősorban nem a városi lakások postaládáiról van szó, hanem a kertvárosi, vagy a külterületi postaládákról.

T1, T2 és T3 stílusú postaláda méretek az elfogadottak. A dimenzionális mérteket az amerikaiak hüvelykben (inch, col) mérik. Egy hüvelyk az 2,54 cm. Ennek megfelelően, a postaládák hosszúsága, szélessége és a magassága az alábbiak szerint alakul. T1 esetében: 18,5 x x5 x 6 hüvelyk. T2 esetében: 19,5 x 6 x 7 hüvelyk. T3 esetében: 22,5 x 8 x 11,5 hüvelyk.

Nemcsak a mértekre kell figyelni az egyedi (vagy üzletben vásárolt) postaládák esetében, hanem annak elhelyezésére és felirataira is. Erre is szigorú szabályok vonatkoznak. Az első és legfontosabb szabály, hogy a postaládának az út jobb oldalán kell lennie. Még abban az esetben is, ha a ház nagy területen fekszik, és az esetleg a baloldalon van. A postaautók egyébként jobbkormányosak, így könnyedén hozzáférhetnek a postások a postaládákhoz, sokszor a járműből történő kiszállás nélkül is. Legalábbis vidéken.

A postaláda vagy alumínium, vagy fa póznán állhat, a földbe megfelelően beásva. Bebetonozni nem szabad őket, acélpóznát sem szabad használni a rögzítéshez. Javasolt legalább 24 hüvelyknyire (kb. 61 cm) beásni a postaládát tartó póznát a földbe, a megfelelő rögzítés érdekében. A postaláda aljának 42 – 46 hüvelykre kell lennie a földtől. A postaládát a járda szélétől 6-8 hüvelyknyire kell elhelyezni és mindig az úttest felé kell lenyílnia az ajtajának. Ezek alapján, a doboz oldalának kell láthatónak lennie a postakocsival érkező postás számára. Mindig azon az oldalon kell elhelyezni a feliratot (házszámot, esetleg a nevet), ahonnan a postás autó érkezik.  A betűknek minimum egy hüvely nagyságúnak kell lenniük.

A címet, nevet és házszámot csak abban az esetben kell feltüntetni a postaládán, ha az illető nem ott lakik, csak a postát várja oda. Kertvárosi környezetben természetesen minden ház előtt ott van a postaláda, amelyek fentiek szerinti feliratozása nem kötelező.

Ha valaki egyedi postaládát készít, amely nem kap jóváhagyást, akkor a postai szolgáltatások számára nem lesznek elérhetőek, a posta nem kézbesít a számára. Egy levet fog kapni a postaszolgálattól, melyben taglalják a probléma mibenlétét. Ezeket kell majd orvosolni, hogy a szolgáltatás helyreálljon.

Végezetül pedig, hogy mit is jelent a felállított zászló a postaládán. A hiedelmekkel ellentétben, a zászló nem azt jelzi, hogy levél érkezett, hanem a postásnak jelzi, hogy kimenő levél van a dobozban. Az amerikai postaszolgálat nemcsak kézbesíti, hanem továbbítja is a felbélyegzett leveleket. Általában így küldik a csekkeket a szolgáltatónak, amikor például rendezik a számlatartozást. Így nem kell a postán sorban állni, csak berakni a borítékot a postaládába, a postás meg elviszi azt.

Postaládák nagy választékban a Kulcskirály Zárszaküzletben!

Budapest VI., Bajcsy-Zsilinszky út 63.

06-1-312-2064

kulcsmásolás, kulcsmásolás Budapest, kulcsmásolás VI. kerület