Régi egytollas kulcsok

Az Elzett zárgyártó nemcsak cilinderes, hanem tollas kulcsos zárszerkezeteket is gyártott az elmúlt 30 évben. Ezek közül a főként az egytollas változatot. Tehát itt a kulcsszár egyik végén vannak csak a fogak, bástyák, bevágások.

Ezek a szerkezetek viszonylag egyszerű zárak, 3-4 lamellával rendelkeznek. A gyártó egy vagy két kulcsot csomagol a zárakhoz. Ezek közül is vannak sorszámozással ellátott kulcsok, amit például az üzletben raktárkészleten tartunk. Így, ha bejön hozzánk az ügyfél, akkor azt csak leakasszuk a polcról, nem kell másolni. Hoznak be hozzánk olyan fogazott, régi kulcsokat is, amik viszont másolást igényelnek.

Ezeket Silca Bravo Professional kulcsmásoló gépünkön azonnal lemásoljuk, így arra nagyon keveset kell várni, tehát a kulcsmásolás megvárható. Ezek a kulcsok spiáterből, vagy valami nagyon puha anyagból készülnek, ezért óvatosan kell a vágótárcsát használni, mert könnyen tárcsatöréshez vezethet. Ezek az egytollas kulcsok hosszú ideig működtetik a zárat, semmilyen karbantartást nem igényelnek. Biztonságilag viszont ne támaszkodjunk rájuk, mert nem nyújtanak kellő biztonságot lakásajtó zárjaként. Előfordulási helyei inkább pinceajtók, kamraajtók, garázsajtók, kertkapuk vagy valami egyszerűbb, irodai faajtó. Ezeknek az ajtóknak a zárására viszont kiválóan alkalmas.